Càpsula 69. Realitats

Càpsules de TIC

per Ramon Oromí

Firmes NT, Gent NT

Càpsula 69. Realitats
Càpsula 69. Realitats | Hammer & Tusk

Com a bon targarí -si acceptem que ho pot arribar a ser tota persona que viu a Tàrrega i que hi treballa- estimo, m'enorgulleixo i procuro aprofitar al màxim la gran oferta cultural que brota pertot i que creix amb l'empenta de moltes persones, entitats i institucions. Com a mostra, no he deixat escapar l'oportunitat de visitar, amb pas tranquil, l'exposició Topografia Urbana de Tàrrega, prorrogada fins a finals de juliol a la Sala d'exposicions temporals del Museu Comarcal de l'Urgell.

Sense desmerèixer el treball de tot l'equip de persones talentoses que ha participat en el projecte -que ja s'han referenciat en aquest setmanari- vull servir-me d'aquesta càpsula per fer homenatge a un gran homenot que ha esdevingut precursor TIC i profeta a la seua terra: en Josep Giribet, que des dels anys 80 remou les xarxes i l'univers multimèdia i que ara ens guia per una interessant passejada virtual per la ciutat al llarg dels segles.

RV ≠ RA ≠ RM

La realitat virtual (RV) és una nova realitat generada des de zero mitjançant tecnologies informàtiques. Ofereix una experiència més immersiva i en primera persona, sempre que es disposi d'unes ulleres especials com les que mostra la imatge que acompanya aquest escrit. Aquestes situen una pantalla davant dels ulls i fan que només hom pugui veure el que hi ha en pantalla, introduint-s'hi totalment. També incorporen uns sensors que reconeixen els moviments del cap, de manera que en girar-lo, aquest també es produeix dins el món virtual. Un exemple paradigmàtic és Google Street View, una representació virtual del nostre entorn formada per milions d'imatges panoràmiques cosides entre si.

La realitat augmentada (RA), en canvi, permet afegir elements virtuals a una realitat existent convertint-la en interactiva i manipulable. Si alguna vegada has sortit al defora a caçar Pokémons, ja saps de què et parlo, oi?

Finalment, la realitat mixta (RM) és una barreja de les anteriors que permet interactuar amb objectes reals dins d'un món virtual. D'això ja en parlarem un altre dia.

Experiències virtuals

Centrant-nos en les primeres, et proposo algunes experiències que pots provar sense sortir de casa. Sense anar gaire lluny, gràcies a l'equip de Calidos, pots apropar-te virtualment a la portada de Vilagrassa, a més de gaudir d'algunes gigafotos impressionants. Si t'agrada el patrimoni, amb l'aplicació Sites in VR (+3, gratuïta, per a IOS i Android) podràs visitar monuments d'arreu del món a través d'imatges d'alta qualitat en 360 graus.

Google Spotlight Stories (+12, gratuïta, per a Android i iOS) és una plataforma que recull una bona col·lecció de curtmetratges d'animació en realitat virtual, que ha estat reconeguda pels premis Emmy i els Oscars. Per posar-t'hi al 100%, també et faran falta uns auriculars VR. De la mateixa manera, a Within (Control parental, gratuïta, per a Android i IOS) també pots trobar-hi documentals i concerts. Fins i tot ja hi ha sèries de terror VR com Campfire Creepers. Completa aquest bloc YouTube VR, la plataforma més gran de vídeos de 360 graus.

Com ha de ser, aquesta tecnologia va adaptant-se a les noves necessitats, amb usos tan diversos com aprendre un nou idioma amb Learn Languages VR, contemplar l'univers amb Mapa Estelar o la Terra amb Google Earth VR, crear amb pintura virtual 3D amb Tilt Brush, dissenyar prototips i plànols amb Storyboard VR, redecorar la república independent de casa teua amb Ikea VR,...

Fins aquí. Amb tantes realitats alternatives, no t'oblidis de tocar amb els peus a terra, eh? Bona quinzena! Ens trobem a capsulesdetic.wordpress.com.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article