Càpsula 67. #IAmAble

Càpsules de TIC

per Ramon Oromí

Firmes NT, Gent NT

Detall de l'exposició 'I am able'
Detall de l'exposició 'I am able' | Sobreelterreny

Sóc capaç. Malgrat que m'hagin reconegut un grau de discapacitat moderada, que limita algunes de les meues activitats diàries. Per això, d'ençà que vaig tenir coneixement del videoblocaire Quim Vilamajó, que junt amb el seu pare enJesús ens descobreix la seua particular realitat i ens convida a sumar esforços per eliminar estereotips i normalitzar la diferència, confesso que la seua influència m'inspira a ampliar horitzons, a anar més lluny, prenent consciència i estimant la riquesa la diversitat de la nostra societat i de les persones que la configuren.

Per sort, amb ells, moltes altres persones treballen per l'accessibilitat global, a través de les noves tecnologies per tal que totes tinguem oportunitat per ser més capaces. Avui, em proposo compartir algunes d'aquestes eines i experiències.

Microsoft ha desenvolupat l'aplicació Seeing AI (gratuïta, per a dispositius iOS) que posa la intel·ligència artificial al servei de les persones cegues o amb deficiències visuals. Després de fer una foto, en desplaçar els dits per sobre la pantalla del mòbil, s'encarrega de descriure en veu alta els elements que apareixen a la imatge, arribant a interpretar l'escena i les emocions de les persones que hi surten.

En la mateixa direcció, Google ha creat l'aplicació Lookout, una mena d'assistent virtual que a través de l'aprenentatge automàtic és capaç de guiar les persones cegues, interpretant i explicant en veu alta tots els objectes que queden dins del camp de la càmera del mòbil, que caldrà dur penjat al coll. Disposa de quatre modes per adaptar-se a activitats i entorns diferents de la vida quotidiana. Llàstima que, ara per ara, només és disponible als Estats Units.

Els assistents Google TalkBack (per a Android) i Voice Over (per a iOS) faciliten l'accés, la consulta i la interacció de les persones amb discapacitat visual amb el seu dispositiu mòbil.

Jo també llegeixo és una app mòbil que facilita el procés d'aprenentatge de la lectura i l'escriptura dels infants amb síndrome de Down o amb autisme, potenciant la memòria visual i la comprensió abstracta, utilitzant el mètode de lectura global.

Jo comunico és una aplicació web sota llicència Creative Commons, que permet que persones amb trastorns greus de la parla puguin expressar-se a través de l'ús de pictogrames, que estan organitzats en taulells temàtics.

Per a les usuàries sordes o amb discapacitat auditiva, et proposo Transcripción instantánea (gratuïta, per a Android) que s'encarrega de transcriure en temps real, tot el que diuen les persones que estan parlant amb tu o els sons que es produeixen al teu voltant, mostrant-ho a la pantalla del dispositiu. Així mateix, permet escriure les teues respostes des de la mateixa aplicació, facilitant les converses. També Rogervoice (amb compres integrades, per a Android i iOS) facilita que les persones sordes puguin mantenir una conversa telefònica subtitulada, utilitzant tècniques de reconeixement i síntesi de veu.

Per a persones amb mobilitat reduïda, resulta interessant TUR4all (gratuïta, per a iOS i Android) que recull les propostes de turisme accessible de les persones amb discapacitat i ofereix informació sobre el nivell d'accessibilitat d'establiments i equipaments, arreu d'Espanya i Portugal. Aprofito per avançar-te que Google Maps ja està provant la funció d'itineraris accessibles amb cadires de rodes.

Per cert, espero no haver sigut l'únic que entrant a la Sala Marsà, ha saludat efusivament al doble de cartó ploma d'en Quim, pensant-se que era l'autèntic, de carn, ossos i emocions. Després de compartir aquest moment de vergonya, només em queda desitjar-te una bona quinzena i convidar-te a visitar capsulesdetic.wordpress.com, on trobaràs continguts extra així com la resta de càpsules publicades a Nova Tàrrega.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article