Càpsula 68. Que soni la música!

Càpsules de TIC

per Ramon Oromí

Firmes NT, Gent NT

Càpsula 68. Que soni la música!
Càpsula 68. Que soni la música! | @sobreelterreny

No sé si és perquè em poso a escriure't quan just arribo de l'audició de piano de final de curs del meu fill gran (que sigui dit de passada, ho ha fet molt bé, en Pau!) o la coincidència entre la publicació d'aquesta càpsula i la celebració, encara poc globalitzada, del Dia de la Música.

Que, a més a més i a diferència de la majoria d'influències culturals que ens arriben de fora i de lluny, vingui de la nostra veïna de dalt fetedelamusique.culture.gouv.fr, li ha donat punts extra per dedicar-la a proposar-te un recull d'eines i experiments TIC que estimulen la creació i la pràctica musical. Comencem? Música, maestro!

Aprendre Música és una col·lecció d'activitats i jocs web en català, castellà i anglès, per aprendre i practicar el llenguatge musical.

Omni (gratuïta | per a web) és un instrument virtual que ofereix l'oportunitat d'explorar els sons de les més de 40 escales musicals diferents, d'estils i instruments d'arreu del món, creant composicions tot jugant amb els tons, freqüències i afinacions. Finament, si creus que el resultat s'ho mereix, fins i tot pots exportar-ne el resultat.

Typatone (gratuïta | per a web, Android i IOS) és un curiós convertidor de text a to que fa que les frases esdevinguin autèntiques simfonies, fent de l'art d'escriure un acte musical. Amb cada lletra que hom afegeix, s'afegeix un nou to a la composició, podent personalitzar-la amb sis modes d'estat d'ànim. En acabar pots desar el resultat o compartir-lo a través de les xarxes socials.

Incredibox (demo gratuïta | per a web, Android, IOS, Amazon i Windows) és una aplicació que permet la creació d'originals mixos musicals, amb l'ajuda d'uns simpàtics i versàtils beatboxers.

Jam with Chrome (gratuïta | només amb el navegador Google Chrome) permet crear música de forma col·laborativa, amb l'ajuda d'altres usuàries en línia i experimentar amb instruments, acords i ritmes.

Amb Toca Band (de pagament | per a IOS) hom pot dirigir una divertida banda, i tot barrejant ritmes i sons, permet crear divertides cançons.

AI Duet (gratuïta | per a web) permet fer un duet amb l'ordinador, gràcies a la intel·ligència artificial. En tocar el piano virtual, la màquina respondrà a la melodia, posant a prova el seu aprenentatge automàtic.

Un capítol a part es mereix Chrome Music Lab, que ofereix diverses experiències musicals interactives creades amb tecnologia web de codi obert. Per exemple, Rhythm és una eina per iniciar-se en la creació de ritmes i dels patrons sonors o Song Maker permet crear una cançó, afegint notes a una graella, a través del teclat MIDI o cantant les notes amb micròfon.

Meludia (requereix registre | prova gratuïta | per a web, Android i IOS) proposa més de 700 jocs i exercicis per contribuir al desenvolupament de la intel·ligència musical i l'entrenament de l'oïda. De manera semblant funciona PDI Música pdimusica.com (subscripció a partir de 4,18 €/mes) que agrupa més de 2000 activitats per aprendre música.

Acabo fent un reconeixement al mestre que ha contribuït de manera clau que el meu fill estimi més la música. Es diu David Pradas. Bon amic i gran compositor. Al seu web davidpradas.com pots emocionar-te amb les seues creacions que construeixen meravellosos universos sensorials. Tasta'l i ja em diràs el que! Bona quinzena i bona entrada al temps d'estiu. Mentrestant, ens trobem a capsulesdetic.wordpress.com.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article