Ens convé que s'instal·lin noves empreses a Tàrrega

Nascut a Tàrrega. És llicenciat en Dret i en Ciències Econòmiques, màster en Dret de l'Empresa i dels Negocis, graduat en el PDD per el IESE, tècnic en la Unió Europea per l'Escola Diplomàtica, professor de la Universitat de Negocis ESADE, exdirector general i conseller delegat de diverses empreses del Grup Agrolimen i del Grup Borges. Col·labora amb Nova Tàrrega des de fa anys amb articles d'opinió que giren entorn de l'economia i el dret. El trobareu sota l'epígraf d'Economia política.

Fa anys que es ve repetint des de fonts diverses de la nostra ciutat que el comerç targarí està deprimit i cada any que passa va a menys i que cal revitalitzar-lo.

Amb menys intensitat s'ha parlat del teixit empresarial, tot i que, per descomptat, es mereix tota l'atenció i incentius per ajudar-lo a remuntar, ja que en els nostres polígons industrials no es veu gaire moviment per a l'assentament de noves indústries.

Municipis propers, tot i ser més petits, sembla que han aconseguit atraure'n més del que els correspondria per la seva població. Sembla que per la mida de la nostra ciutat i el pes polític que té, es mereixeria millor sort.

Sense augmentar el nombre d'empreses, són menys les oportunitats de crear ocupació, menys els impostos que el nostre Ajuntament recapta, menys els salaris que es paguen a treballadors de Tàrrega i menys la feina d'autònoms i pimes que podrien subministrar productes i serveis.

A més, tenim un sector immobiliari també deprimit, símptoma que alguna cosa no va bé. Probablement, a causa dels baixos nivells d'ingressos dels treballadors i dels que viuen de les ajudes o subvencions, cosa que no els permet demanar una hipoteca perquè estan fora de les seves possibilitats.

Cal que la Generalitat, la Diputació i les autoritats municipals es plategin mesures en aquest sentit. En algunes de les quals ens podríem emmirallar en el que fan al País Basc, Aragó o Madrid. Alhora em permeto suggerir-ne algunes. 

A nivell autonòmic, s'haurien de revisar a la baixa els impostos, les despeses i la burocràcia per a la implantació i funcionament de les noves empreses. Així com la política de subvencions i finançament associada a aquesta finalitat.

I a nivell més local i pensant en el comerç, cal revisar la política de fer pagar l'aparcament a les zones blaves de la ciutat els dies que convé atraure més visitants de rodalies, com el dia de mercat dels dilluns o els dissabtes o vigílies de festa. I fins i tot restringir les llicencies d'aquella oferta del mercat que és directament competència dels establiments fixos targarins.

Per altra banda, per atraure empreses, s'hauria de revisar la política local d'incentius fiscals, la de subvencions o ajudes per a la compra de terrenys i disposar de més solars industrials urbanitzats per ajudar a distendre els preus actuals. A la nostra ciutat els diferents governs municipals han demostrat any darrere any que posant recursos i organització són capaços d'organitzar una Fira del Teatre que ens situa la ciutat en el mapa nacional, si no internacional. Tota una proesa que ens fa sentir orgullosos de pertànyer a la nostra estimada ciutat. El mateix esforç demano també a atraure noves empreses o per tornar a tenir un comerç d'èxit. Això crearia riquesa per a Tàrrega, de la qual ens beneficiaríem tots els ciutadans.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article