Estem creant un altra bombolla immobiliària?

Nascut a Tàrrega. És llicenciat en Dret i en Ciències Econòmiques, màster en Dret de l'Empresa i dels Negocis, graduat en el PDD per el IESE, tècnic en la Unió Europea per l'Escola Diplomàtica, professor de la Universitat de Negocis ESADE, exdirector general i conseller delegat de diverses empreses del Grup Agrolimen i del Grup Borges. Col·labora amb Nova Tàrrega des de fa anys amb articles d'opinió que giren entorn de l'economia i el dret. El trobareu sota l'epígraf d'Economia política.

El Banc Central Europeu manté, i fins i tot abaixa encara més, els tipus d'interès de la zona euro, per prevenir els països europeus de les amenaces d'un eventual estancament o recaiguda econòmica, per causes alienes al nostre continent, però que la globalització dels mercats fa que les onades negatives acabin arribant arreu. Algunes de les causes són els efectes d'un Brexit no pactat, l'enfrontament comercial i tàctic entre els Estats Units i la Xina i la política proteccionista dels Estats Units imposant aranzels a les importacions dels països de la UE, entre altres.

Al nostre país ens agafa en una raonable salut econòmica, ja que creixem per sobre de la mitjana europea, i el sector turístic gaudeix d'una solidesa remarcable.

Però aquesta laxitud en la política monetària comporta riscos, com el d'una eventual bombolla immobiliària i com a conseqüència el d'una bombolla financera o de deute.

S'està tornant a comprar pisos, edificis sencers i locals comercials, a un ritme creixent any rere any i els preus creixen altra vegada sense parar. De fet, en algunes ciutats ja han assolit els nivells d'abans de la crisi del 2008.

La conseqüència és que les famílies redueixen els seus estalvis i es tornen a endeutar amb quantitats importants. 

La banca encara no s'ha recuperat del tot de la gegantina crisi del 2008 que quasi va provocar la fallida de tot el sector financer i que si no hagués estat per les ajudes rebudes, la catàstrofe haguera estat immensa pels efectes que hagués tingut per la totalitat dels ciutadans d'aquest país.

És fonamental que, tal com ens avisa el Banc Central Europeu, les autoritats de control i supervisió bancàries mantinguin una vigilància molt estreta sobre el sistema financer, ja que si la nova escalada de preus dels habitatges i el corresponent augment del deute de les famílies i empreses segueix, encara que pugui ser a una escala menor, l'esclat de les esmentades bombolles està servit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article