La hiperconnectivitat que ens separa

Nascut a Tàrrega. És llicenciat en Dret i en Ciències Econòmiques, màster en Dret de l'Empresa i dels Negocis, graduat en el PDD per el IESE, tècnic en la Unió Europea per l'Escola Diplomàtica, professor de la Universitat de Negocis ESADE, exdirector general i conseller delegat de diverses empreses del Grup Agrolimen i del Grup Borges. Col·labora amb Nova Tàrrega des de fa anys amb articles d'opinió que giren entorn de l'economia i el dret. El trobareu sota l'epígraf d'Economia política.

La hiperconnectivitat és la interconnexió de persones, llocs, organitzacions i objectes. Un fenomen que altera els nostres costums, els de les empreses i els dels països. 

Els smartphones, les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria instantània s'han convertit en espais vitals per als joves i adolescents.

25 milions d'espanyols es connecten cada dia a Internet.

A títol d'exemple, aquest seria el diari de'n Josep, d'un homo tecnologicus urbanita:

- Es desperta amb la seva cançó preferida de Spotify, una plataforma musical del seu smartphone.

- El seu rellotge digital li diu com de profund ha estat el seu son. A més, el mantindrà connectat tot el dia.

- Mira l'agenda que hi té per veure què ha de fer durant el dia.

- Té sobrepès i necessita fer exercici. Una aplicació del rellotge li comptarà els passos, la distància que caminarà i les calories que cremarà durant el dia.

- Acabant d'esmorzar contesta uns missatges de WhatsApp, Linkedin i Facebook. És el seu aniversari.

- A la seva tauleta mira una pàgina web d'un outlet virtual, ja que es vol comprar unes sabates i busca el millor preu. Comprades, pagarà amb Pay Pal, perquè és mes segur.

- Amb el seu portàtil, penja al Moodle de la Intranet un treball d'un Màster que fa a través de la UOC.

- Via internet accedeix al Doodle que li ha enviat una associació a la qual està adherit per posar les dates que li van millor per la propera reunió.

- Surt de casa per córrer, perquè ha de fer una mica d'esport. Porta un GPS que ha comprat per Internet a Amazon. 

- Mentre corre, a través del seu mòbil posa l'alarma del seu apartament i desconnecta la calefacció, ja que estan connectats a Internet amb el router.

- Fa un esmorzar lleuger, perquè vol sortir afavorit a la foto que penjarà a Instagram i que veuran els seus amics i amigues.

- Marxa cap a una entrevista de feina utilitzant l'aplicació Google Maps per trobar el lloc exacte on ha d'anar. I utilitzarà EasyPark per trobar aparcament a la zona.

- Ha aparcat en zona blava i pagarà per Internet amb Smou, l'aplicacio de l'Ajuntament per pagar el temps just.

- Perd la feina perquè l'empresa ha trobat a les xarxes socials comentaris seus de fa cinc anys no acceptables pel responsable de Recursos Humans.

- Al sortir, a través del seu mòbil, envia el seu currículum per e-mail a tres headhunters.

- Es pren un cafè llegint per Internet les notícies en un diari digital.

I només són les 11 del matí!

Els grans s'han de preocupar d'aprendre, els joves d'ensenyar, perquè del que es tracta és d'evitar aquest abisme cultural que separa les generacions actuals, conseqüència de les noves tecnologies. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article