El dret d'autodeterminació

Amb la finalitat d'oferir el màxim nombre de veus possible, el setmanari Nova Tàrrega també publica articles d'Opinió dels grups municipals dels diversos partits polítics, tinguin o no representació al consistori. Els trobareu també en aquest espai.

COMÚ DE TÀRREGA

Amb vistes al debat que s'ha organitzat per diumenge que ve (el debat es va celebrar diumenge passat al matí) a la plaça de les Nacions entre totes les forces sobiranistes, aquest és un resum de la nostra postura en relació amb el dret d'autodeterminació de Catalunya.

 

El dret d'autodeterminació

Entenem que a Catalunya existeix un problema específic referit a la situació del nostre país en relació amb Espanya i davant del món. I és que, al ser una nació, tenim el dret de decidir com volem posicionar-nos dins de la Unió Europea, en relació amb l'Estat espanyol, i decidir el nostre futur com a poble. És l'anomenat dret d'autodeterminació.

Aquest dret el venim defensant des dels temps del PSUC en ple franquisme, passant posteriorment per ICV i EUiA, que ara s'han integrat en CatenComú. De manera que és des de fa dècades en l'ideari de gran part dels afiliats que formen el nostre partit. Molt més que ERC, que es defineix independentista des de les èpoques de Colom allà pels anys 90, no pas amb anterioritat, quan en les èpoques de Barrera i d'Hortalà eren no gaire més que autonomistes, però no pas independentistes. I ja no diguem els canvis que han fet dels de CiU, ara Junts per Catalunya, que molt recentment han passat del "peix al cove" a ser extremadament i sospitosament independentistes. 

 

Què impedeix exercir el dret d'autodeterminació?

Creiem que aquest és un dret inalienable, al qual haurem d'arribar de totes, totes. No obstant, tenim davant nostre tot un conjunt de factors molt potents que fan molt difícil poder-lo exercir. Són factors d'ordre històric, demogràfic, ideològic, institucional, econòmic, militar, etc.

Factors molt ben utilitzats pels poders de l'estat i de la UE, per poders fàctics, alguns inconfessables, que són una realitat molt ben assentada en l'actualitat, i que ens van en contra i impedeixen poder decidir per nosaltres mateixos.

 

Com creiem que s'hauria d'actuar?

Pensem que l'única manera de poder tenir èxit és amb un ampli acord de poble i de país, on participin entitats, associacions, sindicats, organitzacions i individus per compte propi que, tots a una, haurem d'empènyer amb força per exigir de poder exercir el dret d'autodeterminació de manera col·lectiva i majoritària. Creiem que els partits polítics haurien d'estar al marge d'aquest gran moviment ciutadà i cívic, perquè els partits solen distorsionar els objectius transversals i col·lectius en benefici propi i electoral. Entenem que aquest moviment hauria de ser paral·lel a la vida dels partits, els quals haurien de dedicar-se a governar i a fer-nos la vida una mica més fàcil i a concórrer a les comeses electorals amb els seus programes, deixant els temes de país al marge. 

Hi ha l'antecedent de la Taula Nacional pel Referèndum que va convocar el president Puigdemont en un moment determinat i que aplegava moltes sensibilitats sobiranistes, però que es va dissoldre contra el nostre parer, i amb una certa sensació d'haver estat utilitzats, perquè enteníem que aquell era el camí correcte. També hi ha l'antecedent del consens a l'entorn del 80% de la població que en un moment donat es va donar com a xifra de la població catalana que estava d'acord a voler votar i que s'ha fet miques amb el procés tal com s'ha dut.

 

Quin és el nostre objectiu?

Nosaltres reclamem poder exercir el dret d'autodeterminació en forma de referèndum legal, pactat, reconegut internacionalment, vàlid i vinculant. Entenem que a hores d'ara és impossible pretendre fer-lo en un termini de temps reduït, perquè les forces que s'hi oposen són massa fortes i predominants. Tant de bo fos possible... Per això diem que ha de ser una tema de país a llarg termini, sense dates límit, i que vagi fent via a poc a poc. 

Posar el tema de la independència o el dret d'autodeterminació com a tema prioritari tal com estan les coses és suïcida. Primer, perquè ens allunya de la veritable solució del problema en propiciar reaccions en contra molt fanatitzades que seran cada vegada més difícils de neutralitzar. Segon, perquè si aquest és el tema principal, es deixen de banda els altres temes que són essencials per a la vida de la gent, i no es governa com s'hauria de governar millorant l'administració i els serveis. 

 

Quin és el nostre model per a Catalunya?

Pensem que Espanya és una nació de nacions o un Estat plurinacional. I, per tant, un Estat mal construït, que ha fracassat repetidament en el tema territorial perquè no ha sabut abordar de forma raonable la convivència i integració de les diverses nacions que la componen.

Quan puguem ser i decidir, el nostre model és el de la República Catalana dins de la Federació Ibèrica, una cosa similar a la que tant el president Macià com el president Companys van propugnar als anys 30. Encara que no ens oposaríem pas a una independència total si la majoria dels catalans així ho decidíssim en un referèndum de les característiques que hem dit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article