'No' definitiu al parc social i sanitari de Tàrrega?

Amb la finalitat d'oferir el màxim nombre de veus possible, el setmanari Nova Tàrrega també publica articles d'Opinió dels grups municipals dels diversos partits polítics, tinguin o no representació al consistori. Els trobareu també en aquest espai.

MERCÈ AGUSTÍ i JOAN AMÉZAGA

L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, va anunciar durant el ple municipal d'aquest dijous el projecte d'ampliació del Centre d'Atenció Primària (CAP) de la localitat, amb el següent contingut:

 "El projecte permetrà ampliar l'àrea d'urgències i reformar el conjunt de les instal·lacions per modernitzar-les i posar-les al dia. Així, es preveu habilitar uns boxs com a hospital de dia per atendre les anomenades analítiques fredes i tractaments de rehabilitació.

L'ampliació de la zona d'urgències es materialitzarà a l'espai que ara ocupa l'aparcament dels facultatius del CAP, que es traslladarà a un altre sector de l'esplanada, i a una part del solar annex. Tot i que ja existeix un projecte redactat de reforma i ampliació del CAP, caldrà adaptar-lo a les necessitats i les normatives actuals, segons va explicar Rosa Maria Perelló. Segons va dir, "l'objectiu és millorar significativament el servei als usuaris i les condicions de treball dels professionals de la salut".

Molts i sobretot els qui hi treballen han sentit una bona notícia, per a uns altres no n'és tant, perquè expressa la renúncia del govern de la nostra ciutat al projecte del parc social i sanitari.

Fem memòria: "El projecte es va presentar el 2005, amb un pressupost de 38 milions d'euros, i havia d'estar a punt el 2010" i inclou (parlem en present perquè esperem que no l'hagin descartat definitivament): un hospital de proximitat (ampliació servei d'urgències, hospital de dia sanitari…), un Centre d'Internament Sociosanitari amb 90 places, un hospital de dia sociosanitari, una residència assistida amb 90 places i un Centre de Dia.

El Parc Sociosanitari no era una quimera: l'Ajuntament va cedir els terrenys annexes a l'actual CAP; la Generalitat va redactar el projecte executiu i va realitzar tots els tràmits per a la seva licitació. Sols restava fer l'adjudicació de les obres per part del Consell Executiu de la Generalitat. Era una realitat tan tangible que fins i tot el Departament de Salut va exposar durant mesos la maqueta del Parc Sociosanitari al vestíbul del CAP II. Malauradament la crisi econòmica de 2008 va paralitzar moltes inversions en infraestructures i equipaments, entre les quals el Parc Sociosanitari de Tàrrega i comarca.

A partir de 2011, amb un nou govern a l'Ajuntament de Tàrrega s'oblida el projecte. No consta cap reivindicació ni negociació per fer realitat a curt o mitjà termini el projecte de 2005. L'any 2016 es posa de manifest la renúncia al Parc Sociosanitari quan l'Ajuntament reclama a la Generalitat la devolució dels terrenys que es varen cedir per si de cas sortien uns altres projectes. Es feia evident que la lluita per al sociosanitari no era una prioritat a tenir en compte.

L'ampliació del CAP és necessària i urgent però això no vol dir que es faci de manera improvisada, condicionant altres equipaments previstos en el projecte de 2005. Cal revisar el projecte, adequar-lo a les noves necessitats i establir una execució per fases dins un projecte global. Si els equipaments sociosanitaris previstos inicialment eren necessaris per a Tàrrega i comarca, ara i en el futur encara ho són més. No podem renunciar-hi. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article