Explosió de color a Vallsanta

Des de la Vall del Corb

per Joan Duch

Firmes NT, Gent NT

L'entorn del monestir de Vallsanta
L'entorn del monestir de Vallsanta | P. Prous

Durant els darrers 50 anys, entre anades de la vall del Corb i Guimerà a Tàrrega, hem tingut temps per pensar i fer, tot pensant en el títol d'un llibre de Lluís Foix que avui podem citar amb un altre nom, La primavera sempre arriba, ens ha permès observar com unes tardanes pluges, esperades i benvingudes en aquest 2019, van ajudar a poder visionar una estampa plena de color, al passar per davant de les restes de Vallsanta. Una fotografia de P. Prous, de Guimerà.info, ens mostra el ressorgiment d'una esplanada de roselles –flors de color vermell viu i fruits en càpsula, dites ruelles– que certificava la plenitud de la natura, sobre els sembrats de cereals, com si fos la portada del nou llibre del monestir de Vallsanta. 

D'aquesta manera, avui podem dir que la finca amb els espais oberts del monestir i treballats fins a l'any de 1586, que a poc a poc es va heretar amb les parets enderrocades, els parterres llaurats, el trasbalsament de dues campanyes d'excavacions que van deixar molt mermada la vegetació (sense arbrers fruiters, jardins i la bona terra dels horts que amb l'aigua procedent del riu Corb) havia ajudat a donar vida a la finca. La història i la fotografia deixen i manifesten la millor prova de la nova florida de les ruelles, que deixen molt clar que encara podem llegir el llenguatge del color i l'esperança, per anar preparant els treballs per descriure la necessitat per escriure el Manifest de Vallsanta II. Ara, la naturalesa ha volgut redreçar les seves activitats vitals i tot recordant la vigència que avui ha de tenir la pràctica del fet cultural del Cister.
Avui, en plenes satisfaccions dels 75 anys de Nova Tàrrega, he volgut que sigui el color vermell el que acompanyi la històrica imatge d'unes parets, en part restaurades amb el ressorgir de les flors vermelles arrelades a la terra dels jardins del històric monestir. 

Tanmateix, tot valorant l'esforç del poble de Guimerà, hem de recordar que el dia 21 de novembre de 2018 es va presentar a Llotja de Mar, seu de la Real Acadèmia de Sant Jordi, el llibre de Guimerà-Vallsanta. El poble medieval, pas a pas. Monestir cistercenc de la Vall del Corb, un bon homenatge a les terres de monestirs a la comarca de l'Urgell.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article