Càpsula 72. Gargots

Càpsules de TIC

per Ramon Oromí

Firmes NT, Gent NT

El primer Doodle de Google
El primer Doodle de Google | Google

Google les té, aquestes coses. Sense minimitzar les seues foscors, té una capacitat creativa que fa que molts cops ens quedem bocabadats davant la pantalla, en descobrir-ne els fruits. Si fa temps et parlava dels seus ous de Pasqua, aquesta càpsula que tens a les mans anirà sobre els Doodles.

Obro parèntesi. No ho confongueu amb el popular aparellador de dates homònim doodle.com (gratuït | per a web, Android i IOS), aparegut l'any 2007, amb la voluntat de millorar la productivitat personal, a l'hora de convocar i coordinar reunions. Tanco parèntesi.

Diuen les cròniques que va néixer casualment quan els seus fundadors, Larry Page i Serguei Brinabout.google, buscaven una manera original de fer saber a tothom aquell 30 d'agost de 1998 que tancaven uns dies el seu despatxet de Mountain View, per escapar-se al festival Burning Man al desert de Nevada. Ja veus que el postureig no és cosa de fa quatre dies!

Al que anava, en lloc de penjar un cartellet a la porta posant "tancat per vacances", com més o menys faria tothom, se'ls va ocórrer transformar el logotip de Google que apareix sobre el quadre de cerca del seu buscador, gargotejant-hi el ninot icònic de l'encontre.

Dos anys més tard, enreden el dissenyador gràfic Dennis Hwang, que està fent les pràctiques a Google, a crear un segon doodle, amb motiu de la festa nacional francesa. Després de l'èxit, se'l reconeix amb el càrrec de cap de Doodles de Google. Més endavant, acabarà sent l'administrador de Google (això sí que és promoció interna!). Actualment treballa a Niantic, empresa dedicada a les tecnologies mòbils (per exemple el joc Pokemon Go). 

A partir d'aquest moment, comencen a aparèixer periòdicament de la mà d'un equip de doodlers (enriquit amb el talent i el sentit de l'humor d'un munt d'artistes, pintores, il·lustradores, enginyeres,... d'arreu del món).

Poc podien imaginar-se que amb el temps esdevindrien un dels senyals d'identitat més característics de Google. Fins ara ja en porten més de 4.000 de diferents –pots redescobrir-los tots a google.com/doodles#archive–, sigui publicats globalment o en algun territori concret dels seus 165 dominis de país.

Fa certa gràcia entrar al cercador i trobar-se'n un per sorpresa i descobrir el moment clau de la nostra història que representa o comprovar com ens ajuda a fer memòria de les efemèrides del dia o festes i esdeveniments importants que s'estan celebrant o homenatjar personatges rellevants.

Més encara en constatar com han anat evolucionant, afegint-hi components interactius com ara divertits minijocs (com el dedicat a la festa de Sant Valentí, a la de Halloween o al trentè aniversari del Pacman), instruments musicals (com un sintetitzador Moog o una guitarra elèctrica) o autèntiques obres d'art (com la dedicada al cantant Freddie Mercury, l'il·lustrador Maurice Sendak, l'autocine o el primer doodle en realitat virtual, a Georges Méliès)

I a tu, quin doodle t'ha cridat més l'atenció o t'ha agradat de manera particular al llarg d'aquests vint-i-un anys d'existència? Bona setmana. Ens retrobem a l'especial de Fira! 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article