Càpsula 71. NeuroTIC

Càpsules de TIC

per Ramon Oromí

Firmes NT, Gent NT

Càpsula 71. NeuroTIC
Càpsula 71. NeuroTIC | Pixabay & ElisaRiva

Quan aquest número surti a la llum, ja farà una quinzena que estic de vacances. Enguany, però, les he començat viatjant fins a una destinació tan poc turística i posturejable com pot ser l'UCI d'un hospital, acompanyant el meu germà gran que ha patit un ictus.

Per passar els neguits i les hores d'espera, m'he entretingut a passejar-me per les botigues d'aplicacions, desconcertat davant els prestatges buits d'eines digitals dedicades a la neurorehabilitació i l'estimulació cognitiva adreçades al gran públic. Ampliant la cerca a arreu de la xarxa, he fet alguns descobriments, que ara comparteixo amb tu, esperant que resultin del teu interès.

Com ja deus saber, reconèixer precoçment els símptomes d'aquesta patologia resulta una qüestió de vida o mort, per tal que el personal d'emergències mèdiques pugui atendre ràpidament i adequadament.

L'estiu passat, investigadors de la Universitat Politècnica de València presentaven una aplicació mòbil capaç d'analitzar i identificar els indicis de l'ictus a través de la realització de tres senzilles proves amb l'ajuda del dispositiu. El mateix passa amb la desenvolupada des de la Universitat de Turku (Finlàndia): només posant-se el telèfon al tòrax permet detectar la fibril·lació auricular pròpia dels accidents vasculars cerebrals. Ho fa gràcies a l'acceleròmetre del mòbil, que s'encarrega de mesurar els moviments.

Malauradament, encara no poden trobar-se a les botiges d'apps. Mentre arriben a la botiga, caldrà seguir confiant en el bon fer de les professionals del 061 CatSalut Respon (Generalitat de Catalunya | gratuïta, +3 | Per a web, Android i IOS).

Seguint amb l'ajuda tecnològica, hi ha multitud d'aplicacions que poden contribuir a la bona rehabilitació. En aquest sentit, trobem el doctor Ezequiel Hidalgo, que ha creat VReal una plataforma d'aplicacions, amb l'objectiu comú de fer més accessible la rehabilitació a través de la virtualització d'exercicis de teràpies analògiques.

Així mateix, l'empresa Evolv, que explora els nous camins de la salut digital i la telerehabilitació -la rehabilitació mitjançant l'aprofitament de les tecnologies digitals-, amb VirtualRehab que se serveix de la realitat virtual per crear un entorn interactiu adaptat a les particularitats de cada pacient per realitzar la pauta d'exercicis de recuperació.

La recuperació del meu germà s'endevina llarga, però va pel bon camí i estem segures que aconseguirà superar aquest repte. Les eines TIC, com les que recollia a la Càpsula 50, a la Nova Tàrrega núm. 3734 esdevindran un bon complement, per muscular de nou les seues capacitats cognitives.

Acabo reconeixent la bona feina de tanta gent que cuida les persones malaltes. En l'àmbit local val a visibilitzar la tasca de l'associació AMILL que ofereix orientació, suport i formació a malaltes i familiars.
Fins aquí. Amb tu, si ho vols, ens retrobem després de vacances! Mentrestant, recorda gaudir del regal de la vida, amb consciència i agraïment! Pots recuperar i ampliar continguts al bloc capsulesdetic.wordpress.com

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article