Càpsula 70. Factor 50+

Càpsules de TIC

per Ramon Oromí

Firmes NT, Gent NT

Càpsula 70. Factor 50+
Càpsula 70. Factor 50+ | Chezbeate (Pixabay)

Amb l'arribada del caloret, per arreu es multipliquen els missatges d'avís sobre els perills de prendre el sol en excés i de la importància de seguir les recomanacions per protegir-se correctament i així reduir els riscos per a la nostra salut.

Com que l'estimada directora d'aquest setmanari em reconeix com el teu consultor TIC de capçalera, em veig amb l'obligació de parlar-te de les conseqüències de la sobreexposició, en aquest cas a les xarxes socials i també proposar-te alguns consells per evitar que acabis cremat.

Oversharing

És una obvietat afirmar que les TIC ens ofereixen un món d'oportunitats i contribueixen positivament en l'apoderament de les persones (no esperaràs pas que tiri pedres sobre la meua teulada, oi?).

Malgrat això hi ha qui, malintencionadament, se'n serveix per controlar, espiar, dirigir-nos... aprofitant-se de la despreocupació o desconeixement de les persones que s'exhibeixen a les xarxes socials, sense límit ni criteri, afectant la seua privadesa i la seguretat, tan pròpia com la dels seus cercles d'amistats.

Per limitar-ne els efectes nocius, només cal que apliquis aquests dos factors a la teua vida digital. Per un costat, reflexiona abans de publicar res, qüestiona't sobre la conveniència (o no) de fer-ho, calculant els seus riscos i conseqüències. Per l'altre, revisa la configuració de privacitat de la informació que tens emmagatzemada al núvol i dels teus perfils socials.

Si amb l'arribada de la RGPD (recordes que en vam parlar a la càpsula 43?) disposes de més garanties sobre la protecció i l'ús de les dades que confies a les prestadores de serveis digitals, però deixes de ser curosa amb qui accedeix a la teva informació personal, això no servirà de res. No creus?

Sharenting

La cosa no acaba aquí. Avui en dia, és la canalla qui pateix l'oversharing dels seus familiars. El sharenting –de l'anglès, share (compartir) i parenting (paternitat)– consisteix a documentar el primer temps de vida i cadascuna de les anècdotes dels més petits de casa, mostrar-les públicament a les xarxes socials, sense cap mena de contenció ni procurant la seua privacitat. (Aixeca el dit si l'has practicat o en coneixes algun cas proper).

Sense adonar-nos-en, i molt abans que puguin tenir la seua identitat digital pròpia, estem construint i afonant la seua petjada digital. En un futur, això pot acabar afectant la seua reputació digital.

Ja no es fa estrany veure com joves comencen a reclamar als seus pares que eliminin les fotos on surten. I és que una fotografia mal exposada en una xarxa social atempta contra els drets a l'honor, a la imatge pròpia i a la intimitat de la persona afectada. En el cas de les adolescents, aquesta situació es pot agreujar si és utilitzada per les seues "amistats" com munició per a ciberassetjar-la o per crear una identitat falsa utilitzada per una groomer.
Si vols fer-ho bé i evitar-te futurs problemes, demana-li la seua autorització abans de fer difusió de qualsevol fotografia seua a les xarxes socials. Cal respectar sempre la seua opinió i no penjar-la, si no ho desitja. Recorda que com a pare/mare/tutora la teua missió és vetllar i fer prevaldre tots els seus drets.

Doncs això. Aquests dies, no tant postureo i més crema solar! Fins a la quinzena que ve. Recorda que pots recuperar la resta de càpsules a capsulesdetic.wordpress.com

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article