La Tàrrega de la postguerra. Targarins als camps nazis. Tres víctimes a recordar (9)

Notícia de Tàrrega

per Jaume Ramon Solé

Firmes NT, Gent NT

Document acreditatiu de la mort a Gusen de Josep Real Lloses
Document acreditatiu de la mort a Gusen de Josep Real Lloses

Dels cinc targarins que van ser deportats i assassinats a Mauthausen, no hem trobat gaire més informació de la que es va publicar l'any 2008 al llibre, exposició i web Tàrrega 1939-61. Aproximació a la repressió, l'exili i la vida quotidiana, de Núria Bonet, Amanda Cardona i Gerard Corbella, i editat per l'Ajuntament de Tàrrega.

Dels tres targarins que citem avui aquí (Josep Real, Josep Ibós i Emili Peruga), no disposem de cap imatge fotogràfica. Probablement una investigació curosa als camps austríacs ens permetria trobar la fotografia d'ingrés al camp, però no hem estat capaços de trobar-les i, en altres casos, els familiars es van desfer de les imatges, per temor a possibles represàlies. Dels familiars deportats mai se'n parlava, i era un tema tabú en l'entorn familiar més proper. Un tret comú en tots tres és que tots, personalment o per algun germà, tenien vinculació amb el futbol targarí.

Cap d'ells va destacar especialment per la seva militància o protagonisme polític. Eren treballadors, pagesos o comercials. Gent coneguda i popular en la vida quotidiana de Tàrrega, com l'Emili Peruga Puy, que fou un jugador del Futbol Club Atlètic i de la Penya Comercial, que competia amb les moltes penyes futbolístiques de la Tàrrega d'abans de la guerra, i que tenien la seva seu social al Cafè Espanya o als locals de la Unió Republicana del carrer d'Alonso Martínez.

En Josep Ibós Briansó, nascut a Tàrrega el 15 de juny de 1909, va marxar a treballar a Barcelona i el 1934 el trobem processat pels fets d'Octubre com a membre del Sindicat Únic, va ser empresonat al vaixell Uruguay i posteriorment absolt. El seu germà Antoni Ibós fou també un destacat futbolista de les penyes targarines.

En Josep Ibós mor als 32 anys d'edat a Gusen, el camp satèl·lit de Mauthausen, el dia 1 de desembre de 1941. El seu germà Salvador havia mort al front d'Osca el juliol de 1937. Els seus pares van inscriure la defunció dels dos germans, al registre civil de Tàrrega, amb la mateixa data, el 22 de juliol de 1937.

L'equip de futbol de la Penya Comercial tenia el seu origen a l'Acadèmia Comercial dels mestres Plassa i Estruch, que foren els impulsors de l'escola laica i republicana targarina. A les files de la Penya Comercial trobem, a més de l'Emili Peruga i de l'Antoni Ibós, els dos fills del dirigent republicà targarí Gaietà Puig Piqué o al fill i germà del mestre Lluís Plassa, en Francesc Plassa Estruch.

En Josep Real Lloses mor als 41 anys d'edat al camp de Gusen (Àustria), el 24 de juny de 1941. Era paleta, i membre del sindicat local de la construcció. El seu germà Antoni, acabada la guerra, va ser condemnat per un consell de guerra. Als anys 1930 havia estat el capità de l'equip de futbol de la penya del Cafè Espanya.

L'Emili Peruga Puy mor al camp de Steyr-Daimler-Puch a la població de Steyr on treballava a la fàbrica de vehicles i d'armament vinculada, la famosa Daimler-Benz, fabricant dels coneguts automòbils Mercedes Benz. No sabem res més de les causes de la seva mort el 16 de febrer de 1943, tenia 30 anys.

En el proper escrit parlarem dels altres ciutadans de Tàrrega i del Talladell, que van patir o morir a l'infern de Mauthausen.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article