Tàrrega registra la màxima més alta en un mes de juny dels últims 33 anys

per Lourdes Cardona

Crònica Local

Les piscines de Tàrrega durant el cap de setmana passat, quan l'accés era gratuït per combatre l'onada de calor
Les piscines de Tàrrega durant el cap de setmana passat, quan l'accés era gratuït per combatre l'onada de calor | Jaume Solé

Dissabte 29 de juny a Tàrrega el termòmetre es va enfilar fins als 42,4 graus centígrads, segons dades recollides per Salvador Cos a l'observatori de La Ravaleta. És la temperatura més alta registrada mai a la ciutat en un mes de juny des que Cos recull dades meteorològiques. És a dir, que des del 1986 mai abans s'havien registrat màximes superiors als 40 graus. Per trobar una màxima tan alta, precisament hauríem de retrocedir 33 anys: el dia 27 de juny de 1986 (quan es va posar en marxa l'observatori) el mercuri va arribar a 40,6 graus. De fet, aquell any les màximes van oscil·lar entre 36 i 40 graus entre els 24 i 29 de juny. Aquesta situació s'ha repetit enguany, ja que entre els dies 26 i el 30, el termòmetre va oscil·lar entre els 37,2 i els 42,4 graus, superant els 40 els dies 28 (42,1), 29 (42,4) i 30 (40,4). 

Així doncs aquest 2019, l'estiu s'ha estrenat amb una de les onades de calor més intenses que es recorden a les comarques de l'interior i, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), caldria remuntar-se fins al juliol de 1982 per trobar-ne una de comparable. Durant aquest episodi de calor intensa no només han estat elevades les màximes, sinó també les mínimes, que a la capital de l'Urgell s'han mantingut per sobre dels 20 graus arribant als 25,6 graus de mínima del dia 30.

L'arrencada de l'estiu a Tàrrega va ser en termes similars (amb màximes de rècord si bé inferiors a les d'enguany) al 2017. Aquell any el 22 de juny s'assolien els 39 graus, però el termòmetre va superar els 35 de màxima que, segons Cos, es consideraria la temperatura habitual al mes de juny, durant la segona meitat del mes. 

Per contra, va ser atípicament fresc el mes de juny del 2018, quan les màximes no van anar més enllà dels 35 graus i les mínimes no van superar els 15.

Piscines plenes de gom a gom en ser gratuïtes fins diumenge

Com a mesura extraordinària per afrontar les altes temperatures de la primera onada de calor d'aquest estiu, l'Ajuntament de Tàrrega va anunciar que l'accés a les piscines d'estiu tant de Tàrrega com d'Altet i Claravalls seria gratuït des de dijous 27 fins diumenge 30. La mesura va tenir molt bona acollida per part dels banyistes, que el primer dia d'accés lliure per combatre la calor van omplir les piscines de la capital de l'Urgell, a les quals es va haver de limitar l'accés a primera hora de la tarda ja que al recinte hi havia més del doble de gent que habitualment. 

Avaria de l'aire condicionat del CAP en plena onada de calor

Professionals del CAP de Tàrrega van criticar dilluns en aquest mitjà que durant el cap de setmana, en plena onada de calor, es va avariar el sistema d'aire condicionat de l'equipament i havien hagut de treballar amb temperatures superiors als 33 graus tot i haver alertat els operaris de la incidència tan bon punt se'n van adonar. Aquest dilluns, segons van confirmar les fonts esmentades, l'avaria encara no s'havia resolt.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article