La BAT celebra avui el 30è aniversari del Drac

Crònica Local

El drac de Tàrrega
El drac de Tàrrega | josep.26@hotmail.com

Una altra de les entitats que brillaran amb especial llum pròpia aquesta Festa Major són els Diables de la BAT. Ho faran demà diumenge a partir de 2/4 de 10 del vespre a la plaça Major. I això? Doncs perquè enguany el grup de Diables de la BAT ha canviat el dia i hora del tradicional correfoc (que acostumava a posar el punt final de la Nit del Tararot) per celebrar, com cal, el 30è aniversari del Drac de la BAT. Segons avança Joan Marc Gabernet, "farem el correfoc diumenge per donar major entitat a la celebració i ho celebrarem oferint un petit espectacle recordatori dels 30 anys del Drac".

Un espectacle que no tan sols comptarà amb la participació del Drac targarí, sinó que també hi participaran els dracs de dues colles convidades: les colles de diables d'Agramunt i de Cervera. En total, una vuitantena de diables de les tres poblacions cremaran una pila de pólvora per desitjar al Drac de la BAT per molts anys.

 

La història del drac

Segons recull Guixanet a la seva pàgina web, el Drac de Tàrrega es va presentar el 14 de maig de 1989 a la plaça les Nacions Sense Estat, amb una posada en escena teatral a càrrec de l'entitat que el va crear (la BAT).

Se'l pot definir com un drac "de contacte", ja que el cos és tou i permet donar cops al públic sense perill. Duu suports a la boca per subjectar elements pirotècnics i que acompanya els Diables als correfocs on participen, juntament amb el grup de tambors de l'entitat. La bèstia va participar a l'espectacle de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona'92 amb el grup Comediants i també al d'Expocultura'94 de Barcelona. També és protagonitza alguns espectacles del grup de Diables. Tot i així, la primera referència d'un drac a Tàrrega la trobem el 1610 al Llibre d'Albarans, document que fa referència al pagament per la construcció d'un drac per a la processó de Corpus.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article