Càpsula 61. La bretxa digital de gènere

per Ramon Oromí

Firmes NT, Gent NT

Càpsula 61. La bretxa digital de gènere
Càpsula 61. La bretxa digital de gènere | Feministas Indignadas (Flickr)

A la càpsula llençada a l'interior del número 2.669 de la Nova Tàrrega, aprofundia en una de les moltes escletxes de gènere existents a la nostra societat, la que està situada a l'àmbit tecnològic. Pel que sembla, des de llavors, les coses no han canviat pas gaire.

Per això, aprofitant la coincidència de la celebració del Dia Internacional de les Dones i l'inici de la campanya endegada per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Tàrrega @igualtattarrega, que visibilitza algunes de les reivindicacions i dels assoliments pel moviment feminista, a la d'avui em proposo centrar-me a parlar sobre l'apoderament digital de les dones i del seu nivell de governança a les xarxes.

L'arrel del problema és molt profunda –segons la Unesco, les dones segueixen representant dues terceres parts de les persones analfabetes d'arreu del món– i hi ha el risc que l'esquerda segueixi engrandint-se davant les noves fractures que van apareixent:

  1. La diferència d'oportunitats d'accés a la informació i el coneixement.
  2. La manca d'habilitats i competències necessàries per viure, participar i treballar en el context de l'Era Digital.
  3. El risc que internet es converteixi en un espai altament tòxic, davant situacions de discriminació, abús i violència en línia contra les dones, que es produeixen impunement a la xarxa.

Segons la World Wide Web Foundation caminar vers la consecució de l'equitat de drets i oportunitats només pot passar per l'elaboració de polítiques que plantin cara a les desigualtats de gènere i facilitin el tancament d'aquesta bretxa, i que de passada, segur que contribuiran al fet que tota la societat surti enfortida i beneficiada.

A casa nostra, la UOC a través del grup d'investigació Gènere i TIC analitzen les relacions entre el gènere i la Societat del Coneixement, denunciant les situacions d'injustícia social en les ocupacions en els àmbits TIC i STEAM.

Així mateix, la Generalitat de Catalunya ha presentat el pla estratègic Dona TIC, que agrupa diferents iniciatives per evitar el sexisme i el ciberassetjament, promocionar la inclusió TIC i fomentar l'emprenedoria i les vocacions tecnològiques entre les dones.

Des de la base, moltes també treballen per eliminar els estereotips i rols de gènere que limiten el paper de les dones. L'associació Dones en xarxa des del 2004 promou i defensa els drets de les dones, fomentant l'ús d'internet i convertint la xarxa en un poderós punt de trobada, per reflexionar, motivar, crear i visibilitzar bones pràctiques digitals.

Si et sents sensibilitzada per aquesta causa –que és causa de totes– surt als carrers i a les xarxes per fer prevaldre els nostres drets! Dues referències per mantenir-te al dia: el lloc web VagaFeminista proposa accions per sumar-se a la lluita i també hi podràs llegir el manifest de la jornada. L'Agència 8M és un grup nascut de la voluntat d'oferir informació de primera mà i amb perspectiva de gènere de la convocatòria d'aturada d'avui.

Bona quinzena. Recorda que pots rellegir aquesta càpsula (amb continguts extra per aprofundir en aquesta temàtica) i totes les anteriors, al bloc capsulesdetic.wordpress.com.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article