L'ultradreta que espia

Gràfic amb el resultat de les eleccions a Andalusia
Gràfic amb el resultat de les eleccions a Andalusia | CCMA

Editorial

LOURDES CARDONA

"Sí als toros, sí a la caça, sí a les tradicions, sí a la vida rural, sí a la derogació de la llei de memòria històrica, sí al canvi de la llei de violència de gènere, sí a Andalusia, sí a Espanya." Són alguns dels punts del programa electoral amb el qual Vox ha aconseguit passar de 0 a 12 diputats a Andalusia resumits pel seu cap de llista en un tuit avui fa una setmana. Bufa!

Però el programa del partit que anuncia "la reconquesta" va més enllà. Un dels principals eixos de la seva campanya és, directament i ho diuen sense complexos, la "suspensió de l'autonomia catalana fins a la derrota sense pal·liatius del colpisme". La formació de Santiago Abascal aspira a transformar l'estat autonòmic en un estat "unitari" amb "un sol govern i un sol Parlament", amb tot el que això suposa per als territoris que tenim particularitats pròpies. Déu n'hi do.

Tot això podria ser un gripau que s'empassarien de més o menys bon grat altres formacions polítiques per salvar la sacrosanta unitat d'Espanya. De fet, el discurs de Vox no difereix gaire del d'altres partits quan s'assenyala Catalunya. Sabeu què en penso i no hi entraré.

Però em poso les mans al cap; altres fites que posa sobre la taula aquest partit van contra tot allò que defenso: la igualtat de les persones, siguin quines siguin les etiquetes que els vulguem penjar. No tinc paraules per descriure com de preocupada em vaig quedar diumenge a la nit en veure els resultats de les eleccions andaluses. No me'n sé avenir.

De moment, Vox ha irromput amb força al parlament andalús però la ultradreta espia arreu i molt em temo que trigarem menys del que m'agradaria a veure-la desinhibida en altres administracions (i aquí em refereixo a tothom qui avança el PP per la dreta). El panorama que s'albira es desolador. Als independentistes ens convida a prémer l'accelerador per deixar enrere un estat en el qual fa temps que hem deixat de sentir-nos còmodes, però a la gent d'esquerres també els hauria de fer posar-se les piles. Si la dreta i la ultradreta mai governen Espanya acabaran no només amb el que defensem els independentistes sinó amb tot el que defensem els progressistes (si no acaben amb nosaltres també). Quina por!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article