Molt més que música

Uns auriculars
Uns auriculars | Malte Wingen on Unsplash

Editorial

La música és un dels pocs llenguatges (sinó l'únic) universals, capaços d'ensorrar tota barrera i de fer possible que una peça musical generi el mateix efecte en persones que viuen a punta i punta del planeta, en persones que no tenen res a veure les unes amb les altres, en individus de totes les edats... De tothom és sabut que la música té propietats que es poden qualificar gairebé de miraculoses: serveix per expressar emocions, modificar el nostre estat anímic, eliminar tensions, té efectes terapèutics... i tants altres beneficis que no enumeraré perquè esgotaria aquest espai sense anar a parar allà on vull.

La música no entén de diferències, però per desgràcia l'accés a la música, sí i encara més l'accés a la formació musical. Els éssers humans gaudim amb la música molt abans d'aprendre a caminar (quan ens canten una cançó de bressol a cau d'orella o cançons de falda mirant-nos als ulls) i ho continuem fent per molt grans que ens fem. La música viatja amb nosaltres al llarg de tota la nostra vida i és capaç de gravar-se'ns a la memòria per acompanyar els millors records (també els pitjors) de la nostra existència.

Però de vegades les limitacions econòmiques poden ser un entrebanc perquè tothom pugui gaudir d'aquest immens plaer que és la música i fins i tot poden esdevenir un escull insalvable per a qui voldria rebre formació musical però no té com finançar-la. Establir un pont que comuniqui els infants i joves amb pocs recursos i la música és la fita que vol aconseguir enguany el Paupaterres, el festival musical de les terres de Ponent.

El certamen musical, que se celebra aquest cap de setmana a la nostra ciutat, vol accentuar així el seu vessant solidari, ja que destinarà la meitat dels ingressos de la venda dels nous gots reciclables que posa en circulació a facilitar l'accés a la formació musical dels més vulnerables. L'organització del Paupaterres, a càrrec dels voluntaris que formen part de l'associació homònima, fa aquest pas perquè sosté que l'accés a la música i la cultura és un dret universal i perquè veu la música com una potent eina de transformació social. Si algú encara en dubtava queda clar que el Paupa és molt més que música; també és solidaritat i responsabilitat social.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article