Un model de relació en crisi

Els joves senten que les administracions no els escolten
Els joves senten que les administracions no els escolten | Kyle Loftus on Unsplash

Editorial

Enguany, en el marc de la Festa Jove de l'Urgell, va tenir lloc la primera assemblea de joves de la comarca. Més enllà de la part lúdica, enguany la trobada tenia vocació pràctica, per tal de confrontar les posicions del jovent i l'administració local. L'assemblea va comptar amb l'assistència d'una vintena de nois i noies de vuit municipis i diversos càrrecs electes i va posar sobre la taula que els joves creuen que hi ha poca comunicació amb els seus ajuntaments i que no s'escolten les seves propostes i necessitats.

La trobada va permetre que els càrrecs electes que hi van assistir s'adonessin que no n'hi ha prou amb fer polítiques per als joves, sinó que cal fer-les plegats, amb ells. Davant d'això, l'alcalde de Castellserà, Marcel Pujol, va afirmar que "és un problema que hem d'afrontar ja que si els joves no se senten còmodes amb el seu ajuntament, acabaran marxant". L'alcalde de Maldà, municipi amfitrió de l'encontre, es va pronunciar en la mateixa línia. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de l'Urgell, Salvador Bonjoch, va qualificar "d'interessant escoltar les necessitats i les inquietuds dels joves i que aquests puguin conèixer de primera mà el funcionament de l'administració".

Aquesta problemàtica, però, no se cenyeix només a la relació dels consistoris amb el jovent (dos actors que poden tenir formes d'actuar i pensar completament juxtaposades), sinó que es repeteix amb d'altres sectors de la societat. L'actual forma de fer política (en què els ciutadans/votants només podem dir la nostra quan hi ha eleccions) ha quedat obsoleta. La ciutadania demana més poder de decisió, reclama altres formes de control de les polítiques que es fan des de les administracions... i, és clar, els ajuntaments, com a administració més propera, molt sovint esdevenen l'ase dels cops.

Sigui quin sigui l'origen d'aquest canvi, el cert és que els ajuntaments no poden restar impassibles i tenen l'obligació, com la tenen la resta d'administracions, de donar-hi resposta i de permetre que una societat compromesa políticament pugui fer efectiu el seu desig de participació en la presa de decisions polítiques. Aconseguir-ho no és fàcil, però què ho és en aquesta vida?

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article