Un combinat perfecte

Un home gran i un jove jugant a escacs
Un home gran i un jove jugant a escacs | Crown Agency on Unsplash

Editorial

Vivim en una societat pensada per als joves, encara que tots anem camí de fer-nos grans. Tot el que té a veure amb el jovent és top mentre que tot allò relacionat amb la vellesa resulta, com a mínim, poc atractiu. Antigament, però, això no era així i la societat valorava les persones de més edat pel coneixement i l'experiència que acumulaven.

En quin moment vam canviar de xip i vam passar d'un extrem a l'altre? Com és que no dediquem més esforços a posar en valor un patrimoni tan valuós com és la nostra gent gran? Per què no reconeixem que són la base de la nostra societat? No només perquè els avis són una peça clau en la criança dels fills sinó perquè són un dels fonaments d'un sistema de valors (compromís, empatia, integritat, il·lusió...) motor de canvi cap a un sistema social amb més oportunitats i més sostenible.

Sortosament cada cop són més els qui reconeixen els nostres grans com a líders actius, que aporten i generen oportunitats a la societat, en lloc d'una càrrega social passiva, que només consumeix recursos i rep prestacions. Per tant, no només treballen en millorar els serveis i ajuts que se'ls ofereixen sinó que actuen per millorar la percepció que en tenen els joves i per establir complicitats entre ambdós sectors de la població.

En tenim exemples aquí, a Tàrrega, amb el projecte "Sempre Acompanyats" (que ja vaig valorar aquí el 27 d'octubre i que vol lluitar contra la soledat no volguda de la gent gran) o la iniciativa "Sabates de carrer 2.0", impulsada des de la Regidoria d'Acció Social, que recentment ha organitzat un seguit d'activitats intergeneracionals.

Malgrat que l'objectiu d'aquestes activitats era fomentar la cohesió social de joves que passaven moltes hores al carrer, ha matat dos pardals d'un sol tret. També ha aconseguit que els avis que hi han participat (usuaris del Casal Cívic – Casal de Gent Gran) en treguin profit: han compartit estones amb gent jove, els han transmès coneixement i alhora n'han après coses, i, el que és més important al meu parer, se'ls ha empoderat per contribuir a millorar la nostra societat. Perquè jovent i gent gran són una combinació perfecta.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article