Els titulars del 26M

Els titulars del 26M
Els titulars del 26M | Markus Spiske (Unsplash)

Editorial

LOURDES CARDONA

En clau local, el 26M ens va deixar diversos titulars i, encara ara, costa veure quin serà el que tindrà major trascendència. Anems a pams.

Un primer titular és la victòria clara de Junts per Tàrrega, que obté 7 regidors a l'Ajuntament (un menys dels que tenia fins ara) malgrat aconseguir un centenar més de vots que el 2015 (quines coses té la llei electoral actual, no trobeu?). Els edils que obté la llista encapçalada per l'actual alcaldessa no li asseguren automàticament conservar el càrrec. Veurem com evoluciona la situació (aquesta setmana s'havien de produir reunions). El que ja té més que coll avall Rosa M. Perelló és que haurà de cedir la vara de presidenta de la Diputació, on ha obtingut majoria ERC.

Un segon titular és el notable increment de vots que ha experimentat ERC-MES, que obté els seus millors resultats en unes municipals a la capital de l'Urgell. 1.716 electors van fer-los confiança, 811 més que fa quatre anys. De manera que la formació republicana (amb la qual JxCat es disputa l'hegemonia a la comarca, com a la resta de Catalunya. ERC suma 64 regidors a l'Urgell davant dels 69 de Junts) passa de 3 a 5 regidors i esdevé la segona força més votada a Tàrrega.

Un tercer titular és que la CUP passa a ser la tercera formació del consistori, en matenir les xifres de fa quatre anys (tornarem a tenir 3 edils cupaires).

Un quart titular ens el dóna Tàrrega En Comú que, malgrat obtenir tants vots com al 2015, aquest cop es queda fora del consistori.

Un cinquè titular és que, a pesar d'aconseguir 200 suports més que en els darrers comicis municipals, el PSC no ha obtingut major representació a l'Ajuntament i seguirà una legislatura més amb 2 regidors (regidors, però, que poden ser decisius per decantar la balança de l'alcaldia en favor de Perelló o un nou alcalde: I aquest podria ser un sisè titular!)

El sector independentista de la població de ben segur que hi afegiria de setè titular que l'independentisme creix a Tàrrega, ja que 15 dels 17 regidors del nou ajuntament de Tàrrega ho són. De fet, Junts, ERC i CUP sumen un miler de vots més que el 2015.

Un vuitè titular és sens dubte l'increment de la participació en cinc punts, que segurament expliqui alguns dels titulars que hem explicat fins ara.

Personalment hi afegira encara un novè titular. I és que les formacions de dretes continuen sense tenir representació al consistori. Cs, PP, Vox i Lliures sols van aconseguir el suport del 7,14% de l'electorat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article