La petita revolució targarina

Sóc periodista experimentat en l'intent d'entendre la vida. De vegades no me'n surto. M'apassiona jugar amb les paraules i olorar llibres. M'enfado amb les injustícies, les discriminacions i els dogmes. Espero que l'espai Lletra de canvi aporti una miqueta de llum –si més no, a mi– enmig de tantes contradiccions.

Tot gran canvi comença amb una acció petita o fins i tot –aparentment– insignificant. Segur que moltes lectores coneixen el cas de la Greta Thunberg, una noia que l'any passat, als seus 15 anys, va dir prou. Cansada de la inacció política del govern suec vers el canvi climàtic; va asseure's davant del Parlament amb la sola companyia d'una pancarta i va tornar-hi cada dia durant 20 dies, fins que es van celebrar eleccions. Després, però, va seguir anant-hi cada divendres amb la mateixa proclama.

Aquesta acció tan petita però tan inspiradora ha fet la volta al món. Des de llavors, milers d'estudiants d'arreu han donat suport a la Greta i al seu moviment, unint-se i fent seves les reivindicacions de la jove. La Greta, fins i tot, ha portat el seu missatge a la Cimera Climàtica de les Nacions Unides o al Fòrum Econòmic Mundial a Davos. Creu que la classe política ha fracassat en la gestió del canvi climàtic i que ja no hi ha temps per la inacció; és hora de cuidar el planeta i reconquerir el futur. És l'hora d'un gran canvi.

Si acotem una miqueta i mirem cap a la nostra ciutat, podem dir que a Tàrrega també hi ha canvis. Després de les darreres eleccions municipals, el consistori targarí acaba de viure una renovació de cares, començant per la mateixa alcaldessa, Alba Pijuan Vallverdú. Tenim esquerres. Tenim esperances. Amb tot, hi ha canvis que no es poden fer esperar i el que intenta impulsar la Greta n'és un.

Hi ha moltes coses que l'administració local pot fer per tal que la nostra ciutat sigui una mica més responsable amb el medi ambient. Sense caure en el parany de demanar unes polítiques de desenvolupament sostenible –no hi ha res de sostenible en el sistema en què vivim–, hi ha moltes coses que es poden fer. De fet, algunes ja apareixen en els programes electorals dels qui ens governaran a partir d'ara. Cal complir-les.

El Grup d'Ecologia i de Medi Ambient de Tàrrega (GEMA) va fer una sèrie de propostes a les candidatures abans de les eleccions. Des de protegir espais agroforestals del terme municipal; adequar camins rurals o protegir els impactes negatius sobre el paisatge que provoquen els abocadors, fins a crear un carril bici o fer pedagogia a la ciutadania. N'hi ha més. Confio que l'Ajuntament estudiarà aquestes propostes i d'altres i les tirarà endavant.

Tampoc seria just pretendre que l'administració ho solucioni tot per a nosaltres. No li podem demanar allò que les ciutadanes no fan. GEMA també ens recorda que podem fer moltes coses a títol personal per vetllar pel medi ambient, com ara no comprar productes envasats en plàstic, evitar xiclets, fer servir ampolles reutilitzables als bars i esdeveniments o evitar els coberts de plàstic. També n'hi ha més i, siguem sinceres, són prou senzilles de dur a terme.

Penso que si una noia de 16 pot inspirar el món, segur que un consistori com el targarí podrà, com a mínim, intentar inspirar les targarines. Som un municipi relativament petit, però segur que podem fer un gran canvi, com la Greta.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article