Són necessàries les cançons de l'estiu?

Tast de cultura

per Lluís Agea

Firmes NT, Gent NT

Actuació de la formació Lildami al Festival Paupaterres de Tàrrega interpretant la cançó de l'estiu 'Anorac'
Actuació de la formació Lildami al Festival Paupaterres de Tàrrega interpretant la cançó de l'estiu 'Anorac' | Miquel Marcó

En un món tan globalitzat, on molta informació és a l'abast de tothom, és difícil experimentar un criteri propi i diferent a la resta. Les cançons de l'estiu acaben formant part d'un moment i d'un indret concret que defineixen, almenys en una petita part, quins gustos musicals té la seva gent.

Aquestes peces i coreografies anomenades "Cançons de l'estiu", pensades sobretot per a un públic jove o molt jove, acaben esdevenint protagonistes de les nits de ball de les festes majors dels mesos de juliol i agost del seu any.

Però més enllà del que pot aportar a la història de la música sí que hi ha un aspecte a destacar: el fet de crear llistes i pensar en melodies concretes.

Totes les persones tenim gustos, aficions, interessos… que ens descriuen. Aquestes singularitats pròpies ens ajuden a buscar afinitats i a plantejar-nos activitats a fer. En l'apartat musical ens passa el mateix, cadascú té cantants o grups destacats, cançons que ens han marcat, gèneres més propers… detalls que ens acaben caracteritzant i modelant un retrat de qui som.

Seguint les paraules del professor, pianista i compositor lleidatà Antoni Tolmos: "Cal crear llistes de cançons que t'emocionin." Avui en dia hi ha mitjans que ajuden els amants de la música a destriar entre els milers i milers de cançons que es poden escoltar. Programes informàtics gratuïts com Spotify o YouTube ens permeten fer recerques, descobrir nous grups i, com apuntava en Tolmos, crear llistes.

Aquest catàleg o inventari personal que podem fer és únic. Ens aïlla de la resta de persones perquè només ens representa a nosaltres. Sí que trobarem coincidències amb altres usuaris però sempre tindrem un repertori amb peces úniques que ens emocionaran a nosaltres. Unes cançons que ens recordaran moments singulars viscuts només per nosaltres: cançons per als dies bons, cançons per ballar, cançons per cantar sota la dutxa, cançons per quan plou, cançons dels anys 1980, cançons per anar amb cotxe, cançons per relaxar-se, cançons mentre treballes… i així desenes de combinacions en què segur que trobarem "Cançons de l'estiu".

Per aquests motius puc afirmar que sí que són importants les cançons de l'estiu i és necessari que les emissores de ràdio facin les seves llistes de cançons de l'estiu, es realitzin concursos als mitjans de comunicació per descobrir "la cançó de l'estiu de l'any" i les bandes de música hagin d'actualitzar el seu repertori cada temporada amb la nova "Cançó de l'estiu". Bon estiu 2019!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article