La importància de la història local. 75 anys essent el cronista de la ciutat

per Lluís Agea

Firmes NT, Gent NT

La primera portada del setmanari
La primera portada del setmanari | Arxiu Nova Tàrrega

Els referents de la ciutat de Tàrrega es van fent grans. Aquest 2019 se celebren, entre altres, els 40 anys d'ajuntaments democràtics, els 100 anys de la societat Ateneu de Tàrrega i els 75 anys de la revista local i comarcal Nova Tàrrega.

Que un setmanari arribi fins a aquesta edat no és habitual, tot al contrari, ens podem sentir ben orgullosos com a ciutadans. La majoria de publicacions periòdiques que han arribat a aquesta edat són revistes de caire general, còmics i diaris; per aquest motiu els 75 anys del setmanari Nova Tàrrega amb articles dedicats a la comarca de l'Urgell i sobretot a la ciutat de Tàrrega influeixen en un coneixement proper.

La realitat local ens ajuda a entendre i estudiar aquesta part d'una història que no va deslligada de la regional, nacional i mundial. Uns fets que influeixen en les persones d'un entorn concret i que expliquen qui en forma part, quins comerços existeixen, quines activitats en destaquen i quins moviments socials i polítics hi succeeixen. Aquesta "microhistòria" posa de relleu aquestes persones i esdeveniments que queden exclosos de la història oficial i són necessaris perquè fomenten autoconsciència i autoestima d'una població. En el cas de la ciutat de Tàrrega i la comarca de l'Urgell el setmanari Nova Tàrrega aporta aquest coneixement. La Nova Tàrrega s'ha convertit en un mitjà per als historiadors i investigadors per estudiar el passat més recent de la nostra ciutat. Tant l'Arxiu Comarcal com la Biblioteca Comarcal de l'Urgell compten amb un lligall de publicacions locals on el setmanari que compleix 75 anys destaca. També una recent manera d'estudiar aquestes revistes, que celebren les seves noces de platí, és mitjançant les noves tecnologies. La digitalització de les antigues Noves Tàrrega per part de l'Arxiu, així com la seva difusió i publicació actual a través de l'iQuiosc, en facilita l'estudi i la recerca. Tots dos casos, el paper i el digital, són una font inesgotable per empapar-se de la història de Tàrrega al llarg dels segles XX i XXI.

Anuncis, entrevistes, programes electorals, celebracions i fins i tot la publicació dels naixements i les defuncions abasten una extensíssima font de coneixement del nostre entorn. Una informació impagable que aquests 75 anys del setmanari Nova Tàrrega han aportat i aporten al nostre saber més proper.

Per molts anys, Nova Tàrrega!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article