Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega amb els vots d'ERC, la CUP i el PSC

per Lourdes Cardona

Crònica Local

L'avi de la nova alcaldessa fotografia la seva néta amb la resta de regidors republicans
L'avi de la nova alcaldessa fotografia la seva néta amb la resta de regidors republicans | Lourdes Cardona

Alba Pijuan Vallverdú és la nova alcaldessa de Tàrrega, la segona en la història de la ciutat, i relleva a Rosa M. Perelló Escoda en el càrrec. Així s'ha decidit aquest migdia en el ple de constitució de l'Ajuntament de Tàrrega per al mandat 2019-2023. Pijuan ha resultat escollida per encapçalar la corporació municipal amb els vots de la seva formació (ERC-MES), la CUP (amb qui els republicans han tancat un acord de govern per als propers quatre anys) i el PSC. En total ha sumat 10 suports front els 7 que ha rebut la fins avui alcaldessa, Rosa M. Perelló. 

Abans de procedir a l'elecció de la nova alcaldessa, els 17 regidors que conformen el ple de l'ajuntament han promès el càrrec. Silveri Caro i Noèlia Soto, representants del PSC, són els únics que han promès el càrrec sense més. La resta, tant els 7 regidors de Junts per Tàrrega, els 5 d'ERC-MES i els 3 de la CUP han promès el càrrec per imperatiu legal. La ja excalcaldessa ho ha fet prometent lleialtat a Tàrrega i Catalunya i la resta dels regidors de JxCAT han recordat "els presos i preses polítiques i els exiliats i exiliades" durant la seva promesa del càrrec. Per la seva banda, l'alcaldessa i la resta de regidors republicans han manifestat el seu compromís "amb els valors de la República catalana" i han afirmat que treballaran per construir una "Catalunya lliure, socialment pròspera i territorialment equilibrada". Alhora, Daniel Esqué, candidat a l'alcaldia cupaire, i la resta de regidors de la CUP han promès el càrrec afirmant "no renunciar mai al dret d'autodeterminació dels Països Catalans ni als valors republicans i feministes".

Durant el moment del recompte de vots, la sala ha esclatat en aplaudiments quan Alba Pijuan, que optava a l'alcaldia en substitució del cap de llista de la coalició republicana Òscar Amenós (que havia renunciat a l'acta de regidor 24 hores abans al·legant motius personals) havia sumat els suports necessaris per resultar escollida alcaldessa. En les primeres paraules que Pijuan ha adreçat al públic que omplia de fit a fit la Sala de Plens de l'Ajuntament com a alcaldessa ha mostrat el seu agraïment a tots els regidors sortints per la feina feta i ha posat en valor que "per primer cop en la història, Tàrrega té un ajuntament amb majoria de regidores" i ha emplaçat, visiblement emocionada, tots els regidors a "recuperar l'esperit del primer ajuntament democràtic, el seu avi, i també a mirar endavant per millorar la ciutat".

Silveri Caro

Aleshores ha cedit la paraula als alcaldables de les formacions que conformen el ple municipal. En primer lloc, Silveri Caro (PSC) ha recordat que "tots 17 regidors representem el poble de Tàrrega" i ha exposat que la seva formació donaria suport a la candidatura que més havia treballar per "bastir ponts" i que manifestava "lleialtat a la paraula donada". Caro ha fet una crida al diàleg i al pacte per arribar a acords que beneficiïn tota la ciutadania. De la mateixa manera ha posat en valor que la majoria d'electors van apostar per opcions d'esquerres el passat 26 de maig, "creiem que és hora de canvi", ha dit Caro tot argumentant que el seu suport a Pijuan "no és un xec en blanc".

Daniel Esqué

Un dels moments de tensió del ple s'ha produït durant el discurs del candidat de la CUP, Daniel Esqué. Esqué ha començat el seu parlament enumerant els quatre titulars que van deixar les eleccions del 26M a Tàrrega: que Tàrrega és antifeixista, que és independentista i fidel al llegat de l'1-O i el 3-O, que ha virat cap a l'esquerra i en clau de canvi i que és una ciutat plural, com demostra la pluralitat d'opcions polítics a l'Ajuntament. Esqué ha exhortat a treballar en base al diàleg, la transparència i el respecte i ha estat quan feia referència a l'acord d'investidura amb el PSC que part del públic assistent li ho han recriminat amb escridassades. Ell els ha respost admetent que es tractava d'una contradicció i que l'admetia.

Rosa M. Perelló

Per la seva banda, l'alcaldessa de la ciutat els dos darrers mandats, Rosa M. Perelló, ha començat la seva al·locució exposant que "com a força més votada el 26M la nostra obligació era intentar governar" i va afegir que "igual que al 2011, la nostra primera opció era Esquerra", cosa que no ha estat possible perquè "la nostra prioritat era Tàrrega i per a uns altres era fer fora la Perelló". Perelló ha fet referència a l'absència del candidat republicà les passades eleccions municipals i ha prosseguit afirmant que "nosaltres ens hem mantingut ferms i no hem volgut trair els electors, que es van manifestar contra el 155". L'alcaldessa sortint ha tancat el seu parlament, fortament aplaudit, fent referència a la feina feta i assegurant que "avui Tàrrega és una ciutat plena d'oportunitats".

Alba Pijuan

Ha acabat els parlaments la nova alcaldessa, que ha fet una pinzellada de la Tàrrega que vol construir. "Volem una ciutat unida i amb un ajuntament còmplice de tots els ciutadans", ha afirmat Pijuan que ha assegurat que "treballarem amb els companys de l'equip de govern i també amb els de l'oposició i amb la màxima transparència". Algunes de les apostes del nou equip de govern seran la millora de la recollida selectiva, les energies renovables, la vetlla per mantenir les infraestructures, equipaments..., la memòria històrica, consolidar Tàrrega com "una capital comarcal emprenedora i activa, atenta a les necessitats dels pobles del municipi i que treballi per construir la República catalana", segons ha exposat la nova alcaldessa, que ha tancat el seu torn de paraula, llargament ovacionat, amb una cita de Manuel de Pedrolo.

En culminar el ple, mentre atenia els mitjans de comunicació, Alba Pijuan ha recalcat que l'acord de govern no inclou el PSC. Si bé, Rosa M. Perelló ha insistit que "són el tripartit del 155, ja que sense el suport del PSC no es podrà aprovar el cartipàs".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article