Raül Refree, la figura del productor musical català

per Lluís Agea

Firmes NT

Raül Fernández, Refree, va produïr el treball 'Los Ángeles' (2017) amb Rosalía
Raül Fernández, Refree, va produïr el treball 'Los Ángeles' (2017) amb Rosalía | Universal

Raül Fernández Miró, més conegut com Refree, és un dels noms més influents de la música actual del nostre país. Acaba de guanyar el premi Gaudí a la millor banda sonora per "Entre dos aguas" (2018) d'Isaki Lacuesta, ha estat un dels descobridors de Rosalía i ha produït i col·laborat amb els treballs discogràfics i actuacions de Sílvia Pérez Cruz, Kiko Veneno, El Niño de Elche, Albert Pla & Fermín Muguruza, Roger Mas, Els Pets o Las Migas, entre molts altres.

A la pregunta d'anomenar tres productors musicals a Catalunya sense cap mena de dubte diria Joan Pons (el Petit de Cal Eril), David Rosell i Raül Refree. No els perdeu la pista. Per explicar quina seria la seva feina, el productor es podria comparar a la tasca d'un director de cinema: dóna la seva visió personal i artística a tot l'àlbum del cantant i compositor, que en cine seria la pel·lícula sencera.

Refree té el seu estudi a Barcelona, concretament en una habitació de casa seva, on enregistra, mescla i edita la majoria dels discos. Tot i això, la banda sonora d'Entre dos aguas va composar-la directament en el set de rodatge al Puerto de Santa María a Cadis i es trasllada arreu del món als estudis de gravació de diferents projectes que li encomanen.

En els treballs de Raül Fernández destaquen les instrumentacions concretes, sobretot les guitarres, i les veus melòdiques. Ressaltaria les creacions fetes amb les veus femenines, tot i que ha treballat amb tants homes com dones. Cal apuntar que actualment està produint a Nova York el primer treball discogràfic d'Amaia Romero, guanyadora del programa de televisió "Operación Triunfo".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article