La casa Enraní - casa Fraret d'Agramunt

Detalls del territori

per Antonio Mora

Firmes NT, Gent NT

La casa Enraní - casa Fraret d'Agramunt
La casa Enraní - casa Fraret d'Agramunt

Anava completant el llistat de monuments d'Agramunt, en el qual segur, segur que en manquen molts.

Retratava a la plaça Amball, 19-20, aquest singular edifici típic del barroc català (vegeu imatges).

Patrimoni Gencat i el Catàleg de Patrimoni –que són còpia literal– ens diuen que és un casal de planta baixa, primer pis i golfes. A la planta baixa s'ha de destacar la galeria porxada que hi ha a l'entrada formada per quatre grans arcades de mig punt suportades per cinc robustos pilars quadrangulars, en aquest pis, a la part central, es pot observar la data de construcció de la façana, el 1804. 

La primera planta segueix la mateixa composició que l'anterior, amb la diferència que aquí les arcades són suportades per columnes sobre basament quadrat. 

A l'arcada de l'extrem esquerre hi ha la presència d'un tancament vidrat. La façana està coronada per les golfes, que es componen d'un fris format per tres obertures ovoïdals.
L'edifici s'aixecava l'any 1804, promogut per la família AÑE/Anyé, hisendats a la vila d'Agramunt, tal com ho indica en una inscripció circular de la façana. Ens agradarà tenir més notícies d'aquesta família, nom propi, cognom matern..., lloc i data de naixement i traspàs dels seus membres, i si fos possible també les dades del mestre d'obres que aixecava aquest edifici a l'e-mail coneixercatalunya@gmail.com.

Actualment són dues cases diferents ocupades per dues famílies distintes.

Agramunt té merescuda fama per la seva xocolata i els seus torrons, afegir el seu patrimoni monumental com un altre element d'interès potenciaria de ben segur el nombre de visites, i per pura lògica incrementaria el nombre de vendes, aquest és un filó d'activitat que des del consistori s'ha de potenciar sense tardança. 

Cal explicar urbi et orbe la raó per la qual Agramunt és una de les poblacions catalanes on els boinders o tribunes cobertes han tingut i tenen acceptació i tradició. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article