Ajuntament de la Baronia de Rialb, abans claustre d'un monestir

Detalls del territori

per Antonio Mora

Firmes NT

Ajuntament de la Baronia de Rialb, abans claustre d'un monestir
Ajuntament de la Baronia de Rialb, abans claustre d'un monestir | Antonio Mora

Retratava com ho havia fet l'any 1913 Josep Salvany Blanch al claustre del qual fou monestir de Santa Maria de Gualter, del qual ens diu la descripció tècnica: "Estructura amb coberta de fusta i amb uns arcs sostinguts per curtes columnes amb uns capitells decorats amb temes vegetals, aquesta part de l'edifici avui l'ajuntament de la Baronia de Rialb, i de la Parròquia de Gualter."

L'any 1593 el papa Climent VIII (1536-1605) atenent al fet que la vida monàstica havia decaigut molt, el va suprimir totalment a fi de dotar amb les seves rendes el capítol de Solsona, d'aleshores en endavant fou una simple església parroquial, i mancat de manteniment va arribar a l'estat en què el retratava Josep Salvany.

Abans de la sedició dels militars feixistes contra el govern de la II República Española que donaria lloc a la mal dita Guerra Civil, es mantenia el culte a l'església de Gualter, altres dependències, però, ja estaven en estat de quasi ruïna i el claustre era destruït en la seva major part.

L'església, durant el conflicte, va exercir com a magatzem i polvorí, i per necessitats militars es féu esclatar al final del conflicte quan arribava aquí el front bèl·lic, aquest fet provocava greus destrosses, molt especialment a la coberta i als murs laterals.

Després d'anys de total abandó, als inicis de la "Democraciola" l'any 1979 es va dur a terme una campanya de restauració, durant la qual s'hi van fer un seguit d'obres de consolidació de les restes de l'estructura i de neteja de l'interior.

Es va endegar una nova campanya l'any 1985, en la qual es va restaurar íntegrament l'ala del claustre de la banda del migdia. L'any 1999, gràcies a subvencions rebudes de la Unió Europea i de la Generalitat de Catalunya, s'inaugurava el nou ajuntament de la Baronia de Rialb, instal·lat a les dependències del Monestir de Gualter i es dóna vida a l'edifici.

L'any 2004 es fa una nova actuació consolidant els murs de l'església i es van construir uns passadissos superiors, adequats per contemplar la construcció arquitectònica, s'han construït uns passadissos de formigó amb baranes metàl·liques que faciliten la visita i la visualització en alçada de les diferents perspectives de l'estructura.

Ens atenien molt amablement a l'ajuntament, que acull un seguit d'exposicions molt interessants.

Us esperonem a conèixer aquestes terres curulles d'història.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article