Èxit de la Firacóc 2019 de Tàrrega, que manté els 12.000 visitants

Crònica Local

Enguany al certamen hi van participar una vintena d'estands
Enguany al certamen hi van participar una vintena d'estands | Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega va posar en valor la producció de fleca artesanal gràcies a la Firacóc 2019, l’apartat gastronòmic de la Festa Major. Una vintena d’expositors i un centenar de varietats de coca de recapte es van aplegat durant el cap de setmana passat a l’Espai MerCAT. El certamen va atreure uns 12.000 visitants i manté, per tant, el volum de públic de les últimes edicions. La Firacóc 2019 – 32è Aplec del Cóc i Mostra de Productes de Fleca, organitzada per la Regidoria de Promoció Econòmica, certifica la seva condició de gran aparador al servei dels forners del territori, els quals donen a conèixer a la capital de l’Urgell les seves receptes i especialitats. Al costat dels cocs tradicionals de llonganissa o arengada van conviure elaboracions singulars fetes amb bacallà, salmó fumat o carxofa.

Els forners locals també van aprofitar per presentar les seves noves creacions. Per exemple, Dit i Fet va recuperar la genuïna coca d’ous de Tàrrega, la qual es va perdre a finals del segle XIX. En paral·lel, Cal Castellets va acostar al públic el seu pa de qualitat guardonat per l’Associació Panàtics i elaborat per l’artesana Esther Martí. La Firacóc també va donar cabuda a altres elaboracions de fleca dolça i salada: pans de pessic, coques, panadons... a més d’atractius gastronòmics variats com cervesa artesana o vi del territori. Els expositors van procedir de Bellcaire, Bellpuig, Bellvís, la Fuliola, Mollerussa, Torregrossa, Vila-sana, Barcelona i les Illes Balears. En general, la satisfacció per les vendes va ser generalitzada, com ja és habitual a la Firacóc. De fet, una àmplia majoria de forners repeteixen a Tàrrega des de fa anys.

 

Donar visibilitat al sector

En aquest sentit, la presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pilar Marquès, va assenyalar que la Firacóc dona visibilitat al sector esdevenint una de les cites de referència dins el calendari. També va fer notar l’auge que experimenten les receptes de fleca destinades als consumidors vegans. D’altra banda, Jordi Tarragó, president del Gremi de Pastissers de Lleida, va manifestar que la Firacóc contribueix a preservar la gastronomia autòctona com a segell d’identitat.

Per la seva part, l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, va afirmar que la Firacóc “agermana gastronomia amb tradició i cultura, fent alhora de plataforma de promoció dels petits forners artesans”. El regidor de Promoció Econòmica, Carles Pascual, va subratllar en aquesta mateixa línia que des del consistori "impulsem activitats que conjuguen dinamització del teixit econòmic i vitalitat cultural, i el Firacóc n’és un bon exemple". A la programació no van faltar els tallers familiars del Petit Obrador, en què els infants van tenir ocasió d’aprendre nocions bàsiques per fer coca o galetes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article