Simposi a Tàrrega sobre la creació literària d'Enric Casasses amb la participació d'escriptors, crítics i acadèmics

Crònica Local

Els participants en el simposi amb el poeta Enric Casasses
Els participants en el simposi amb el poeta Enric Casasses | Ajuntament de Tàrrega

L’àrea de Cultura de Tàrrega va celebrar dissabte passat un simposi al voltant de l’obra de l’escriptor Enric Casasses, autor resident del cicle de Sant Jordi 2019 a la ciutat. La convocatòria va aplegar escriptors, crítics i acadèmics que van examinar el corpus literari de qui és considerat un dels grans poetes contemporanis en llengua catalana. Fou al llarg d’un variat programa de ponències a càrrec d’Albert Mestres, Joan Josep Camacho, Gerard Cisneros, Marta Font Espriu, Pol Guash i Josep Bargalló, els quals van indagar en el fèrtil univers creatiu de Casasses. Josep Bargalló, conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, va participar a la jornada en qualitat de filòleg i expert en mètrica poètica. La trobada, convocada al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega, va posar el colofó al programa d’activitats que la capital de l’Urgell ha dedicat al versàtil escriptor barceloní i a tots els seus vessants creatius: poeta, assagista, narrador, dramaturg i fins i tot dibuixant. De la mà d’Enric Casasses, Tàrrega ha recuperat enguany els cicles monogràfics sobre autors contemporanis dissenyats per Xavier García sota el nom de Col·loquis a Thä.

L’aproximació a la figura de Casasses deixarà un llegat a Tàrrega. Les ponències exposades al simposi integraran una miscel·lània en forma de llibre que veurà la llum durant el Sant Jordi vinent. El volum s’acompanyarà d’una Antologia targarina, integrada per una trentena de poemes i textos seleccionats pel propi Casasses d’entre la seva bibliografia. Serà, a més, la primera vegada que veu la llum una antologia de l’autor de 'Calç' o 'El nus la flor'. L’àrea de Cultura editarà ambdues publicacions com a testimoni del lligam que Casasses ha segellat amb Tàrrega. L’escriptor ha dit sentir-se "molt content" pel reconeixement que Tàrrega ha tributat vers la seva obra i ha animat a continuar la iniciativa vers altres escriptors.

Per la seva part, el director de Cultura de Tàrrega, Oriol Martí, ha manifestat que l’edició de les ponències i l’antologia respon a la voluntat de "deixar un pòsit de pensament i escriptura per divulgar els clàssics contemporanis de la literatura".

 

Exposició a la Sala Marsà fins al 5 de maig

Pel que fa a la faceta de Casasses com artista plàstic, la Sala Marsà de Tàrrega exhibeix encara fins al 5 de maig una panoràmica extensa sobre l’obra gràfica de l’escriptor. La mostra, que du per títol I la guitarra que no falti, reuneix pintures, dibuixos, il·lustracions, portades de llibres i discos, documents i diversos objectes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article