Tàrrega edita una biografia sobre les llibreteres Rosina i Maria Teresa Pera Güell

Crònica Local

Imatge de la presentació del conte a la Biblioteca
Imatge de la presentació del conte a la Biblioteca | Ajuntament de Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega, mitjançant la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, ha editat el sisè volum de la col·lecció de biografies de dones targarines narrades en forma de conte infantil. El nou lliurament es dedica a les germanes Rosina (1921-2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924–2012), les quals van regentar la cèlebre Llibreria Güell de Tàrrega. L’establiment era un negoci familiar al qual van dedicar tota la seva vida treballant plegades. Les dues llibreteres tenien una gran sensibilitat cultural i sentien passió per les belles arts. Provenien d’una nissaga targarina implicada en el món de la cultura: el seu avi Joan Güell Eroles va fundar la llibreria l’any 1888 i el seu tiet Josep Güell Guillamet fou un destacat pintor, músic i pedagog (conegut popularment com el Mestre Güell). Al llarg de la seva història, la Llibreria Güell va destacar per disposar de les últimes novetats editorials, rareses, edicions limitades, llibres de viatges,... i fou freqüentment visitada per escriptors i intel·lectuals. Amb 114 anys d’història es convertí en la llibreria més antiga de la demarcació de Lleida fins al seu tancament l’any 2002.

La presentació d’aquesta novetat de la sèrie editorial On són les dones targarines? va tenir lloc ahir a la tarda a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega amb la presència de les dues autores: la periodista Gemma Peris Duran, que s’ha encarregat del text, i Marta Palou Mena, que ha plasmat les il·lustracions. Les autores, que van conèixer personalment les dues llibreteres, han posat de manifest la seva il·lusió per l’encàrrec de realitzar aquest projecte.

Per la seva part, el regidor de l’Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, va subratllar la necessitat de donar veu a la trajectòria vital i professional de dones targarines que sovint queden silenciades. L’acte de presentació va incloure una amena lectura del llibre per part d’Anne-Sophie Oriola.

 

Apropar als infants la igualtat de gènere

Gràcies a aquesta iniciativa, la Regidoria de Polítiques d’Igualtat atorga visibilitat a dones targarines de naixement o d’adopció que assoliren fites en els seus àmbits professionals. El treball de recerca efectuat omple el buit de documentació existent en aquest àmbit. La col·lecció s’obrí amb un primer volum sobre la docent i activista cultural Alba Güell Roca (1900 - 1997), al qual seguiren els números dedicats a l'actriu i locutora Pilarín Minguell Pont (1926); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900 - 2000); l'escriptora i política Josefina Vidal Morera (1932); i l’artista conceptual Olga L. Pijoan (1952 – 1997). El format de conte permet apropar didàcticament als més petits la vida i l’obra de les dones ressenyades en aquesta col·lecció.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article