Parlem de salut mental?

Imatge de la darrera sessió amb mitjans de comunicació de la zona
Imatge de la darrera sessió amb mitjans de comunicació de la zona | Salut Mental Ponent

Editorial

LOURDES CARDONA

Hi ha temes que continuen essent tabú. Acostumen a ser temes incòmodes perquè no sabem com tractar-los i, massa sovint, triem la sortida fàcil i acabem per no parlar-ne o, el que encara és més greu, si ho fem, ho fem de la pitjor manera possible i contribuïm a perpetuar estigmes. 

Tot el que té a veure amb la salut mental és sens dubte un d'aquells temes espinosos dels quals els mitjans de comunicació parlem poc o massa poc, tenint en compte que tots i cadascun de nosaltres en tenim i la podem perdre. 

Reivindicar que tots tenim salut mental i lluitar contra l'estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d'algun problema de salut mental i per fer que esdevinguin protagonistes del canvi és l'objectiu d'Obertament, una plataforma impulsada pels principals agents socials de la salut mental a Catalunya fa gairebé 20 anys. 

Els seus àmbits d'actuació són diversos i nosaltres, els mitjans, som al seu punt de mira: ens volen d'aliats en la seva lluita. Per això, l'Associació Salut Mental Catalunya – Terres de Lleida. Coordinadora d'entitats de salut mental i addiccions, va convidar els periodistes que treballem a l'Urgell i la Segarra a participar en un cicle d'esmorzars debat a fi de reflexionar sobre la realitat de les persones que conviuen amb algun problema de salut mental i trobar punts en comú per lluitar contra l'estigma al nostre sector.

Foren unes xerrades d'allò més enriquidores, dinamitzades per dos activistes en primera persona del territori i una tècnica de la coordinadora, en les quals es va posar sobre la taula que anem en bona direcció però encara queda molt de camí per recórrer per donar la visibilitat que es mereix la salut mental i parlar-ne obertament. 

Els mitjans de comunicació tenim la responsabilitat de contribuir a tombar falsos mites, trencar els silencis que calgui perquè qüestions com la salut mental hi apareguin amb plena normalitat, i no exclusivament quan en passa alguna de grossa, perquè dibuixem una realitat irreal i que en res ajuda les persones que tenen una malaltia mental, en res contribueix a transmetre que una de cada quatre persones podem patir un problema de salut mental al llarg de la nostra vida.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article