Realitat o ficció?

Tàrrega, 1986. Llicenciada en Ciències Polítiques, autora de diversos reculls de poesia, viatgera i membre de l'Associació Guixanet. Se sumà a l'equip de col·laboradors de la Nova Tàrrega fa uns quants anys amb els seus articles a De pe a pa.

No sé si a vosaltres us passa, però jo tendeixo a confondre la política nordamericana amb "House of Cards". Realitat i ficció. Llegeixo notícies a la premsa que em recorden a situacions que he vist abans a la sèrie. També hi ha cops que arribo al punt de caure en el tòpic aquell que diu que la realitat supera la ficció. Les setmanes de tancament de l'administració estatunidenca, el ja famós 'shutdown', com a mecanisme de pressió per a la construcció d'un mur quilomètric i inhumà semblen una maniobra més pròpia de Frank Underwood que no pas d'un president democràtic. Encara que, per ser honesta, a la vida real la defensa dels drets humans tampoc no diria que és precisament un tret característic dels Estats Units. 

D'entre tota aquesta grisor, descobreixo als 'stories' d'Instagram el compte de la diputada republicana Alexandria Ocasio-Cortez que entra a l'escena política nordamericana com una glopada d'aire fresc. També a "House of Cards" li hauria anat bé un personatge femení de la seva potència per fer el contrapunt a Kevin Spacey, que sacsegés una mica les formes tèrboles dels diputats de la sèrie. Ocasio-Cortez és, amb 29 anys, la dona més jove a entrar al Congrés dels Estats Units. A través de les xarxes socials explica aquests dies els perjudicis del shutdown per a la classe treballadora i exposa que amb els mateixos diners que costaria construir el mur a la frontera amb Mèxic, es podria donar accés gratuït a les llars d'infants a tots els nens i nenes del país. La xenofòbia institucional surt cara, perquè les polítiques racistes també tenen un cost d'oportunitat. En aquest cas es veu força clar: o fem el mur o escolaritzem gratuïtament. És qüestió de prioritats i d'interessos. Un dilema que també haurà d'afrontar el nou govern andalús sostingut per la ultradreta. Sembla que propostes com el suport econòmic per a l'escolarització en castellà dels fills d'andalusos residents a Catalunya no ha entrat a l'acord publicat entre PP i C's, com tampoc forma part del pacte públic l'expulsió de més de 50.000 immigrants. Ja veurem quin és el cost d'elevar el partit masclista i xenòfob a la categoria de partit seriós. Els drets de les dones com a moneda de canvi per formar govern. Realitat o ficció?

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article