De la participació ciutadana i el seu reglament

Amb la finalitat d'oferir el màxim nombre de veus possible, el setmanari Nova Tàrrega també publica articles d'Opinió dels grups municipals dels diversos partits polítics, tinguin o no representació al consistori. Els trobareu també en aquest espai.

MERCÈ AGUSTÍ, grup municipal Comú de Tàrrega

A la nostra ciutat, des d'abans del 2003, existeix un reglament de participació ciutadana que hauria d'haver estat una eina per a la participació. Potser en algun moment molt puntual ho ha estat, però en altres ha estat una nosa. I és veritat que amb més o menys voluntat de millorar la seva utilitat, ha patit algunes transformacions o propostes de transformació al llarg dels anys, intents que com tots sabem no s'han demostrat útils. 

De totes maneres, en les tres últimes legislatures, el compromís dels equips de govern de revisar-lo i modificar-lo el van anar adquirint en les seves campanyes electorals. Així també ha passat amb l'actual equip de govern, però avui, acostant-nos al final de la legislatura, podem dir que no tenim res de res.

A l'inici d'aquesta legislatura el regidor de Participació Ciutadana va posar en marxa un procés participatiu obert a les entitats, grups municipals etc., en el qual entitats i grups van treballar de valent amb propostes i esmenes que el regidor va recollir, però que el govern no ha volgut posar en marxa. 

Potser és que ja els va bé anar fent la seva, sense gaire interferències, i la participació és un recurs de màrqueting per guanyar vots, però la voluntat real que les veïnes i veïns de la nostra ciutat intervinguin és zero.

Gestionar el que és de tots, i millorar també el que és de tots, vol dir: conèixer les necessitats i les coses que es poden millorar. Tots podem tenir la temptació de creure'ns que ningú ens ha d'explicar res i que ja ho sabem tot, fins i tot què necessiten i què els convé als nostres veïns, però això és una mentida.

La participació és imprescindible en tots els àmbits del que és comunitari. Els que governen han de ser actius a escoltar necessitats, oportunitats de millora, queixes i suggeriments, i opinions sobre allò que cal fer i que cal no fer.

Segur que amb canals oberts, la quantitat d'oportunitats de millora que es formulin poden ser molt nombroses, i no vull dir en cap moment que s'hagin d'atendre totes, però sí ser analitzades i valorar-ne la importància (si el problema és greu o no, si afecta moltes o poques persones, si la solució és fàcil o difícil, és factible o no...).

La participació dels veïns i veïnes és necessària, malgrat que de vegades sembli que la disposició dels veïns i veïnes no és molt bona a l'hora de participar. Les ciutadan@s estem acostumats a que les coses ja ens vénen fetes i no ens amoïnem a aprofundir gaire, i ja ens va bé que estigui tot delegat, i que els altres decideixin, però ens podem trobar que ho han fet com no volíem, o els resultats obtinguts no són bons.

Potser no necessitem un reglament, potser necessitem voluntat. La cosa segura és que no hi ha excusa per no coresponsabilitzar-nos tots del que és comú i a tots ens afecta.

L'equip de govern té l'obligació de construir eines de participació que no necessàriament han d'estar en el reglament (carta d'intencions).

I els veïns i veïnes hem d'exigir vies de participació i fer-les servir.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article