La independència de la Justícia

Tàrrega, 1986. Llicenciada en Ciències Polítiques, autora de diversos reculls de poesia, viatgera i membre de l'Associació Guixanet. Se sumà a l'equip de col·laboradors de la Nova Tàrrega fa uns quants anys amb els seus articles a De pe a pa.

La Justícia és independent fins que topa amb els interessos dels poderosos. Com s'explica, sinó, que no hagi durat ni 24 hores una nova sentència que perjudica els bancs? Primer, el Tribunal Suprem sentencia que l'impost de les hipoteques l'han de pagar els bancs, no els clients com fins ara. Després la borsa comença a caure i els sis bancs de l'Ibex es posen les mans al cap. I, a continuació, el president del Tribunal Suprem deixa en suspens la decisió i l'ajorna quinze dies. Marxa enrere per una interpretació de la llei que incomoda el sector financer. Els jutges acoten el cap i la seva independència cau al mateix ritme que les accions dels bancs. Tenim un sistema judicial tou amb els poderosos, dur amb els febles i que actua sota pressió d'alguns polítics i banquers. 

El Tribunal de Justícia de la UE va ser el primer a frenar els peus als excessos bancaris anul·lant la clàusula terra, que impedia als clients beneficiar-se de les baixades dels tipus d'interès. Es va considerar una pràctica abusiva i els bancs van haver de retornar els diners als clients afectats. Però davant de l'actuació de la justícia europea ens trobem amb un Tribunal Suprem a qui tremola el pols. Potser és que ningú ja no no se'n recorda del rescat bancari que ens va costar 100.000 milions d'euros de diners públics i que encara no ens han tornat?

Al mateix temps, al país de "la Fiscalía te lo afina", nombrosos alcaldes i alcaldesses continuen sent citats a declarar per haver permès que se celebrés el referèndum de l'1 d'octubre als seus municipis. Mentrestant, al país dels nomenaments a dit al Consell General del Poder Judicial, al Tribunal Suprem i a la Fiscalia General de l'Estat, persones innocents fa un any que són en presó preventiva per les seves idees polítiques. Al país on els jutges i fiscals fan vaga per limitar les ingerències polítiques sobre el sistema judicial el Tribunal Suprem s'ha pres un parell de setmanetes per pensar-se bé si gosa mossegar els bancs. La resposta? El 5 de novembre. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article