Societat Sant Antoni Abat

Les entitats en moviment

Firmes NT

Els membres que formen part de la junta de l'entitat
Els membres que formen part de la junta de l'entitat | Societat Sant Antoni Abat

Qui som

Som una societat molt antiga, de fet, la més antiga de Tàrrega, es diu que es va fundar el 1317! Ha tingut diferents parades per tristos esdeveniments del nostre país, i el 1940 va tornar la festa sense parar fins a l'actualitat. Des de fa uns anys vam sumar a l'entitat membres del Tossino i de la Verreta, com a figures protagonistes del sant. Sant Antoni Abat o Antoni Abbàs (Alt Egipte, 251? – 356) fou un monjo cristià pioner de l'eremitisme. És considerat el patró dels traginers i dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida; és per això que popularment se l'anomena sant Antoni del porquet

 

Què fem

Organitzem la Festa de Sant Antoni, coneguda com dels Tres Tombs, que se celebra arreu de Catalunya entorn del 17 de gener, amb cavalcades dels tres tombs, curses, benediccions dels animals, entre altres actes. El ritual principal dels Tres Tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població. Per això, aquest ritual s'anomena Tres Tombs o també "Passades", "Beneïdes" i "Passant". Antigament es feia tres voltes al voltant d'un espai on hi havia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme té una presència més gran, els tombs es fan al voltant de l'església de Sant Antoni o, si no n'hi ha, a la imatge del sant o d'una altra església, des d'on es fa la benedicció dels animals. També és costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.
Antigament a Tàrrega durant la festivitat, s'exhibia un porc pels carrers de la ciutat, passejant-lo durant tot el matí i, després dels Tres Tombs, se sortejava entre els assistents a l'acte. Aquest costum no se sap quan comença, però sí que se sap que el porc havia estat sortejat a principis del segle XX, quan les festes de Sant Antoni duraven dos dies i incloïen tota mena d'actes. D'aquí rau l'origen de lo Tossino de Tàrrega i la passejada que fan els tossinaires el dia abans de la celebració pels carrers del centre, en honor a l'últim portador conegut, el Ton del Roc.

 

Cap a on anem

El nostre objectiu és recordar cada any l'origen agrari de la festa, recordar els traginers i honrar el patró, així com obrir la festa més antiga de Tàrrega a tota la comunitat targarina i poder-la fer ben gran i inclusiva. 

Els Tres Tombs comencen amb un esmorzar popular i un mercat artesanal en què participen una trentena de parades. Els Grallers de la Barra van a buscar a casa el pendonista de l'any, encarregat de lluir el penó de la Societat Sant Antoni Abat al seu carruatge durant els Tres Tombs. El pendonista els convida a esmorzar a casa seva. 

Al migdia té lloc la benedicció de la comitiva a la plaça de Sant Antoni, i segueixen els Tres Tombs pel Pati amb la presència d'elements de la cultura popular com els Gegants, els Nans, Lo Tossino i el Ball de Cavallets. Al finalitzar, ball i dinar. 

En els Tres Tombs participen totes les escoles de la ciutat i particulars, desfilant damunt de carrosses portades per tractors. La decoració pot ser de motius agrícoles o lliures. També hi pot participar qualsevol altre carruatge, tractors, tractors antics o cavalleries. Entre tots, es porta a terme un concurs per escollir les millors carrosses, segons cada categoria. 

Al finalitzar hi ha un gran dinar de germanor de tota la confraria de pagesos i pageses, i a la tarda ball. Que en puguem fer molts més! 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article