Taller de logopèdia per a usuaris de la Residència de Gent Gran Sant Antoni de Tàrrega amb trastorns de la parla

Crònica Local

El regidor de Promoció de la Salut de Tàrrega, Jaume Folguera, amb el director de la Residència Sant Antoni, Josep Lardíez; la logopeda Alba Sánchez; i persones que participen a l’activitat
El regidor de Promoció de la Salut de Tàrrega, Jaume Folguera, amb el director de la Residència Sant Antoni, Josep Lardíez; la logopeda Alba Sánchez; i persones que participen a l’activitat | Ajuntament de Tàrrega

L’entitat NeuroLleida i la Regidoria de Promoció de la Salut de Tàrrega desenvolupen un taller de logopèdia neurològica a la Residència de Gent Gran Sant Antoni de la capital de l’Urgell. L’activitat s’adreça a persones residents amb trastorns de la parla o problemes en la deglució a causa d’ictus, traumatismes crànio-encefàlics o malalties neurodegeneratives. Les afeccions poden empitjorar amb el temps i sovint limiten de manera significativa l’autonomia i la capacitat de comunicació. Per pal·liar aquests efectes, les persones que participen al taller realitzen exercicis de musculatura facial i orofacial implicada en la parla, la masticació i la deglució. També milloren les funcions de la parla amb exercicis de respiració, coordinació fonorespiratòria, fonació, prosòdia i articulació.

Alba Sánchez, logopeda de Neurolleida especialitzada en teràpia miofuncional, imparteix el taller amb una freqüència setmanal i en grups reduïts de 10 persones. L’activitat, que es du a terme fins al proper mes de maig, compta amb el suport de la Diputació de Lleida a través del programa Hàbits saludables.

Neurolleida és el servei d’Aspid especialitzat en la prevenció i l’abordatge de patologies d’origen neurològic. La iniciativa s’emmarca en la col·laboració que es porta des de fa temps entre Aspid i l’Ajuntament de Tàrrega per a potenciar accions vinculades a la salut i la inclusió social. El regidor de Promoció de la Salut, Jaume Folguera, ha destacat la bona entesa entre el consistori targarí i Aspid, fruit de la qual s’impulsen diversos programes en favor del benestar i la qualitat de vida de la gent gran.

L’objectiu principal de Neurolleida és desenvolupar estratègies destinades a reduir la discapacitat de la persona afectada per alguna patologia neurològica. Disposa d’un equip de professionals amb reconeguda formació tècnica en l’abordatge dels símptomes derivats d’una alteració estructural o funcional del sistema nerviós. La logopèdia és la disciplina especialitzada en l’abordatge de les capacitats implicades en els processos comunicatius de la persona, ja siguin a nivell oral i/o escrit. També intervé sobre els problemes que es deriven per una afectació de les estructures musculars del sistema bucofaringi que poden ocasionar problemes en la parla (disàrtria) i en la masticació i la deglució (disfàgia).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article