La Calaixera publica la segona novel·la juvenil sobre el passat medieval de Tàrrega

Crònica Local

Presentació oficial de la nova novel·la de Gemma Peris i M. Alba Minguell
Presentació oficial de la nova novel·la de Gemma Peris i M. Alba Minguell | La Calaixera

L’editorial La Calaixera acaba de publicar una nova novel·la juvenil sobre el passat medieval de Tàrrega: El misteri de la Creu Trobada, que explica el recorregut de les antigues muralles i la història de l'església de Sant Antoni o el Palau dels Marquesos de la Floresta amb textos de la periodista Gemma Peris i les il·lustracions de Maria Alba Minguell.

En aquesta ocasió els protagonistes, l'Alba, el Quim, l'Eloi i la seva gossa Eixida, hauran de recuperar una valuosa Creu que "el tres dits" els ha robat. Es tracta del Sant Crist Trobat, una imatge d'orfebreria del segle XII del taller de Llemotges. Els lectors faran d'un recorregut per la Tàrrega de finals del segle XIV, des de l'església de Sant Antoni fins al Palau dels Marquesos de la Floresta, passant per les antigues muralles de la vila i els seus respectius portals. En el llibre també descobriran algunes curiositats com ara que en aquella època ja es feien cócs, o d'on prové la pedregada amb pilotes de plàstic que es fa a la Nit del Tararot.

L'objectiu de la novel·la és explicar la història de Tàrrega de forma amena mitjançant un llenguatge proper al jovent, accentuant el caràcter pedagògic del text, que té apartats que amplien la informació històrica de la novel·la. Les il·lustracions, a més, s'inspiren en el món del còmic.

 

Col·lecció Targa

"El misteri de la Creu Trobada" és una obra estretament lligada a la capital de l’Urgell. És el segon volum de la col·lecció Targa de l’editorial La Calaixera, impulsada a la localitat. A més, les dues autores, Gemma Peris i Maria Alba Minguell, són d'origen targarí. La publicació compta amb el suport de l'ajuntament de Tàrrega i l'Institut d'Estudis Ilerdencs. A més la
novel·la ha estat revisada pels tècnics del Museu Comarcal de l’'Urgell. "El misteri de la Creu Trobada" ja es pot comprar a les llibreries i a La Botiga del Museu.

 

Col·laboració amb les escoles

En aquesta ocasió l’editorial també s’ha posat en contacte amb les escoles de la ciutat, i en dues d’elles (Maria Mercè Marçal i Jacint Verdaguer) la novel·la s’ha inclòs com a lectura obligatòria dins el programa lectiu adreçat als alumnes de sisè. Recordem que el primer volum, Una aventura al call de Tàrrega, també és de lectura obligatòria en els cinc centres educatius de la ciutat i en algunes escoles de la comarca de l’Urgell. A més en aquest cas els alumnes poden fer una ruta didàctica al Museu Comarcal de l’Urgell i al call per ampliar els seus coneixements. L’itinerari s’ha concebut com una gimcana en què es descobreix de forma amena com era la vida al barri jueu de Tàrrega al segle XIV. Els joves retrocedeixen en el temps i han de cercar les pistes que els conduiran de nou al present.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article