Càpsula 54. Això és intolerable!

per Ramon Oromí

Firmes NT

Càpsula 54. Això és intolerable!
Càpsula 54. Això és intolerable! | Ramon Oromí

Especialment en els últims temps, la xarxa s'ha convertit en un camp de batalla on hom es llança els arguments pel cap, atrinxerant-se en les idees pròpies. Ja hi ha hagut les primeres baixes: el diàleg, la diversitat, l'empatia, l'escolta activa, el respecte estan tocats. Per això, aprofitant la celebració del Dia Mundial de la Tolerànciaun.org/es/events/toleranceday et proposo el repte d'acceptar, gaudir i enriquir-se de la diferència d'opinions i de punts de vista.
Malgrat que, molts cops, aquesta mala maror ve motivada per una sèrie de personatges tòxics que intenten trencar la pau social d'internet. En aquest cas, caldrà reconèixer-los, assenyalar-los amb el dit i aïllar-los.

La majoria responen al nom de trols: uns éssers nocius, que segons estudis psicològics són persones horribles, amb trets narcisistes, maquiavèl·lics, sàdics i fins psicòpates. Amagats rere l'aparent anonimat pseudoanonimat que els confereix la xarxa, es desviuen per crear polèmica i alimentar el conflicte. La seua desmesura pot portar-los a actuar amb violència, llençant amenaces o fins i tot, arribant als atacs personals.

També hi ha els haterstheiaoh.com. Sempre utilitzen la burla, la ironia i l'humor negre a l'hora d'expressar-se i participar en la xarxa. Busquen ofendre, ridiculitzar i provocar la resta, pronunciar-se al voltant de temes d'actualitat i qüestionant personatges populars. Es desviuen per crear controvèrsies. Hi ha la dita popular "haters gonna hat" (els odiadors sempre odiaran), que ve a dir que es per més que t'hi trenquis el cap ni provis de discutir-hi, només viuen per això i no entenen a raons.

Dins de l'ecosistema gamer, els flamers increpen o insulten de forma exagerada i sense motivació racional altres jugadores, amb l'única finalitat de causar una situació hostil.

Abans de res, assegura't que no es tracta d'una persona que senzillament pensa diferent que tu. En aquest cas no passaria res, no? Per fer-ho, tracta de contactar-hi de manera privada, demanant-li explicacions del seu comportament que t'ha molestat.

Si es confirma l'amenaça, és molt important no donar-li menjar. Si t'hi trobes, tingues present que és impossible raonar-hi. Caldrà mantenir un bon nivell d'educació, tolerància, mà esquerra i controlant els impulsos per respondre als seus atacs, esperant que aviat se'n cansi i perdi interès. Si augmenta el seu nivell d'agressivitat, bloqueja'l i denuncia-ho en privat a les persones responsables del lloc web o la xarxa social.

L'usuari @Korah_FF ha creat un divertit i instructiu vídeo que explica aquest fenomen, a través d'un exemple a Twitter.

Una setmana més, no desaprofito l'oportunitat de convidar-te a (re)descobrir un altre capítol de Black Mirror de Netflix. A "Cállate y baila" ens mostra què pot arribar a passar quan uns trols posen el nas en les vides dels protagonistes del desè capítol de la sèrie.

Bona quinzena! Recorda que pots recuperar les anteriors càpsules, comentar-les i fer-nos propostes al bloc capsulesdetic.wordpress.com

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article