Tàrrega edita un llibre que divulga la trajectòria vital i artística de la creadora plàstica Olga L. Pijoan

Crònica Local

Portada del llibre dedicat a Olga L. Pijoan
Portada del llibre dedicat a Olga L. Pijoan

L’Ajuntament de Tàrrega, mitjançant la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, ha editat el cinquè volum de la col·lecció de llibres On són les dones targarines?, biografies femenines narrades en forma de conte infantil. El nou lliurament es dedica a la figura de l’artista plàstica conceptual Olga L. Pijoan (Tàrrega, 1952 - San Rafael del Sur - Nicaragua, 1997).

La presentació d’aquesta novetat editorial tindrà lloc el dissabte a les 11 del matí, a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega, en un acte obert a tothom i on també es podran adquirir exemplars de la publicació. El text és obra de Joan Francesc Dalmau Llagostera mentre que el col·lectiu Les 8 Olgues s’ha encarregat de les il·lustracions. Les 8 Olgues està format per 8 nenes i joves d’entre 6 i 18 anys que han treballat de forma cooperativa per crear les il·lustracions sota la direcció de Lluïsa Gabarra Labad. El mateix procés creatiu és un homenatge a l’Olga L. Pijoan i a la seva última etapa en què treballà la pintura mural amb infants.

 

Treball de recerca

Gràcies a aquesta iniciativa, la Regidoria de Polítiques d’Igualtat atorga visibilitat a dones vinculades a Tàrrega que assoliren fites en els seus àmbits professionals. El treball de recerca efectuat omple el buit de documentació existent sobre la trajectòria vital i social de destacades dones targarines. En el cas d’Olga L. Pijoan, es posa de relleu el seu treball artístic, pioner en el marc del moviment conceptual a Catalunya. Entre els anys 1972 i 1974 participà en nombroses manifestacions col·lectives d’art conceptual i la seva obra expressà un missatge de reivindicació feminista. A principis dels anys 90 s’establí a Nicaragua, on impartí tallers infantils de muralisme amb finalitats humanitàries. En aquest sentit, desenvolupà nombroses activitats per iniciar els infants en el dibuix i la pintura (vegeu foto adjunta).

 

On són les dones targarines?

La col·lecció de llibres “On són les dones targarines?” s’obrí amb un primer volum sobre la docent i activista cultural Alba Güell Roca (1900 - 1997), al qual seguiren els números dedicats a l'actriu i locutora Pilarín Minguell Pont (1926); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900 - 2000); i l'escriptora i política Josefina Vidal Morera (1932). El format de conte permet apropar didàcticament als més petits la vida i l’obra de les dones ressenyades en aquesta col·lecció. Val a dir que la capital de l’Urgell també dedicà el passat mes de maig una exposició a aquestes i altres dones targarines destacades del segle XX, mostra integrada per plafons, fotografies, documents i objectes personals.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article