Càpsula 51. Hola, EVA!

Càpsules de TIC

per Ramon Oromí

Firmes NT

Una aula buida
Una aula buida | Wokandapix

Com cada 5 d'octubre, la Unesco convoca el Dia Mundial dels Docents. Enguany vol centrar el focus en la necessitat de disposar de docents qualificats, per tal de poder oferir una educació de qualitat. Per aquesta regla de tres, no em sembla gaire arriscat mantenir que una societat amb persones capaces i qualificades gaudeix de més i millors oportunitats per a tothom. Coincidim?

Per això en aquesta càpsula, aprofitant el rastre de les bones intencions de l'inici de curs, vull apropar-te a les noves plataformes d'ensenyament que hi ha disponibles a la xarxa i que faciliten el desenvolupament de les destreses, habilitats i les competències al llarg de tota la vida: entorns virtuals d'aprenentatge o EVA per les amigues.

Es tracta d'una aula virtual que incorpora un conjunt d'eines i metodologies digitals que faciliten la interacció entre les participants i la realització de les tasques pròpies del procés formatiu com ara la proposta de lectures i la realització d'exercicis, el treball col·laboratiu i en grup, el seguiment i acompanyament de l'alumnat...

En aquest cas no em centraré en les eines tecnològiques utilitzades, anomenades sistemes gestió de l'aprenentatge LMS –com per exemple el popular Moodle, una eina de programari lliure que s'utilitza per crear aquests espais en molts dels centres educatius de casa nostra– sinó en les plataformes que s'han convertit en autèntiques escoles web i que posen al nostre abast una àmplia oferta formativa, que abraça totes les dimensions de la persona.

Com deia, els recursos disponibles són molts. Explorem-ne algunes modalitats:

Els MOOC (Massive Online Open Courses) proposen una modalitat de formació gratuïta, massiva, oberta, en línia i promou l'aprenentatge autònom de les usuàries. Ha esdevingut molt popular ja que aconsegueix democratitzar l'accés al coneixement, especialment a les persones que no tenen accés a la formació privada. Les temàtiques són il·limitades i habitualment inclouen l'opció d'obtenir un certificat, que caldrà costejar.

Els NOOC (Nano-MOOC) són petites petites píndoles, amb una durada molt curta, que permeten formar-se sobre una destresa o competència molt concreta.

Els SPOOC (Self-Paced Open Online Course) són cursos massius, oberts i en línia, amb la particularitat que cadascú pot seguir al seu ritme, cosa que afavoreix la gestió autònoma de l'aprenentatge. A diferència de les altres modalitats, aquests no tenen cap límit de temps, a partir del moment en què es llença.

Exemples d'aquestes plataformes són MOOC, el metacercador que recopila l'oferta de milers de cursos oferts per universitats d'arreu del món, de manera gratuïta; AprendeINTEF, del ministeri d'Educació i Formació Professional; ScolarTIC, una poderosa comunitat hispana d'aprenentatge i innovació educativa, o UNED Abierta Courses!, amb els cursos gratuïts i oberts oferts per la Universidad Nacional de Educación a Distancia.

Espero haver contribuït a descobrir-te noves oportunitats. T'animo a aprofitar-les i fer-ne experiència. Ja em diràs el què. Ens retrobem d'aquí quinze dies i al bloc capsulesdetic.wordpress.com

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article