El carrer de la Guàrdia Civil de Tàrrega ja és el carrer de l'1 d'Octubre de 2017

Crònica Local

Imatge de la gent que va assistir al canvi de nom del carrer de la Guàrdia Civil, ara de l'1 d'Octubre de 2017
Imatge de la gent que va assistir al canvi de nom del carrer de la Guàrdia Civil, ara de l'1 d'Octubre de 2017 | Jaume Solé

La memòria de la jornada històrica de l'1-O ha quedat perpetuada en el nomenclàtor del carrerer de Tàrrega. Aquest dilluns, quan es complia el primer aniversari del Referèndum d'autodeterminació, la capital de l'Urgell va celebrar la inauguració oficial del carrer de l'1 d'Octubre de 2017. No és un vial de nova construcció. Es tracta de l'antic carrer de la Guàrdia Civil, que ara adopta la nova denominació fruit d'un acord del Ple del passat 26 d'abril. 

L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i regidors dels grups municipals del PDeCAT, ERC, CUP i CdT van descobrir una de les noves plaques que identifiquen el carrer. "Amb aquest reconeixement, Tàrrega honora la dignitat que la ciutadania mostrà l'1-O defensant les urnes amb pacifisme tot i la por que van generar les amenaces de l'Estat espanyol i les càrregues policials de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional", va declarar l'alcaldessa en el seu discurs. La primera edil també va exigir la llibertat dels presos polítics i el retorn dels polítics exiliats. 

L'acte institucional va comptar amb l'actuació d'alumnes de l'Escola Municipal de Música de Tàrrega. Després, les entitats de la Plataforma Tàrrega per la República van convocar una marxa fins a la plaça Major, on van oferir projeccions d'imatges dels fets de l'1 d'octubre del 2017 i les jornades anteriors i posteriors a la ciutat, així com un vídeo que recull algunes de les imatges que va deixar aquella jornada arreu de Catalunya. 

 

Projecció d'imatges de l'1-O

Les persones allí congregades aplaudien les instantànies que mostraven gent satisfeta i feliç per haver votat, persones grans anant a votar o els Bombers protegint la gent. Per contra, xiulaven aquelles on es veia les forces i cossos de seguretat de l'Estat. Com també van xiular i cridar consignes com "1 octubre, ni oblit, ni perdó", "A por ellos" i "Fora, fora, les forces d'ocupació" al seu pas per davant de la caserna de la Guàrdia Civil de Tàrrega, justament situada a la cantonada de l'avinguda de Tarragona amb el carrer de l'1 d'Octubre de 2017, que fins ara s'anomenava de la Guàrdia Civil.

L'acte a la plaça Major va culminar amb la lectura d'un manifest clamant per la unitat del sobiranisme per fer efectiva la República catalana. En concret, el text, que feia una crida a tothom que va fer possible d'una manera o altra el Referèndum i a la gent que va votar a sentir-se orgullosos del que es va aconseguir aquella jornada, demanava "recuperar tot allò que va catapultar l'èxit de l'1-O" i reclamava que "els nostres representants polítics treballin en aquest sentit". 

Prèviament, diumenge es va celebrar un concert i un sopar popular que va aplegar desenes de persones per commemorar el primer aniversari de l'1-O.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article