Càpsula 50. De memòria

Càpsules de TIC

per Ramon Oromí

Firmes NT

Càpsula 50. De memòria
Càpsula 50. De memòria

Qui més qui menys, a totes ens ha tocat de prop. O de molt de prop. A casa ho vam viure amb impotència i desesperació, quan aquesta maleïda malaltia es va encebar a anar esborrant, bit a bit, tot el contingut del disc dur de la meua padrina Dolores, amb tot que havia sigut, fet i estimat.

Per això, aprofitant la coincidència del llançament d'aquesta càpsula amb el Dia Mundial de l'Alzheimer (21 de setembre), m'agradaria contribuir a la conscienciació sobre aquesta malaltia i sobretot, explicar-te com les TIC poden contribuir al manteniment de les teues capacitats cognitives o si més no, a minimitzar-ne la pèrdua.

Afortunadament, existeixen una àmplia gamma de recursos TIC que poden ajudar-te a exercitar, estimular i mantenir el teu cervell ben despert i a frenar-ne l'envelliment mitjançant la resolució de petits reptes diaris que milloren les teues habilitats mentals, a la vegada que t'entretens i passes una bona estona. Et proposo veure algunes eines interessants:

  • Gbrainy és un programa lliure, gratuït i multiplataforma per a Windows i Linux que combina jocs de lògica, de memòria i de càlcul mental.
  • Lumosity és una de les aplicacions més populars d'aquelles que prometen afavorir el desenvolupament de la memòria i l'atenció, a través de la realització de proves diàries per controlar l'evolució de les capacitats cognitives. Disponible a través de web i de dispositius mòbils, ofereix un pla bàsic gratuït, un altre d'individual, a partir de 3 euros al mes i també un de familiar, a partir de 5 euros mensuals.
  • Elevate és una aplicació mòbil dissenyada per millorar la productivitat i les habilitats matemàtiques, de lectura, d'escriptura, de parla i d'escolta. Després d'un període de prova de 14 dies, cal pagar una quota anual de 39,99 euros si es vol continuar utilitzant-la.
  • Peak és una aplicació mòbil que recull una quarantena de jocs dissenyats per reptar el teu cervell, amb l'ajuda d'un entrenador virtual personal. Ofereix una modalitat gratuïta limitada i amb publicitat o pot utilitzar-se sense restriccions per 34,99 euros anuals.
  • Cuibrain és una aplicació mòbil que ajuda a desenvolupar les intel·ligències múltiples i a millorar les capacitats cognitives, a mesura que vas superant una sèrie de desafiaments de lògica i habilitat, amb uns bufons cobais com a protagonistes. La descàrrega és gratuïta però incorpora compres dins de l'aplicació.
  • Sincrolab Kids i Sincrolab Adultossincrolab.es són dues apps que es presenten com un medicament digital que impulsa el desenvolupament de capacitats cognitives, utilitzant tècniques de gamificació i la intel·ligència artificial. També conté compres integrades.
  • Clockwork Brain Training és una reputada aplicació d'escriptori i mòbil, amb una estètica molt xula, que proposa invertir les estones mortes a fer treballar el cap resolent proves d'enginy, amb l'ajuda d'un robot. Gratuït, amb compres integrades, que et permetran disposar d'intents il·limitats o desbloquejar nous jocs.
  • Left vs Right és una aplicació mòbil que proposa un entrenament mental de 10 a 15 minuts al dia, posant a prova els nivells de consciència, d'adaptabilitat, de reflexió, de raonament, de precisió i de paciència. Entre partides, mostra publicitat. Pagant 9,99 euros es poden desbloquejar noves proves, sense mostrar propaganda.

Abans d'acabar, deixa'm manifestar la meua solidaritat a les famílies que conviuen amb persones malaltes d'alzheimer i el meu reconeixement a les persones que les cuiden i les atenen. De manera especial, vull aplaudir la bona feina de les amigues de l'AFATC.

Bona quinzena! Per cert, sembla que fos ahir que vaig començar i ja he fet 50 càpsules! Si vols recordar tots els temes que hi he tractat, pots recuperar-les a capsulesdetic.wordpress.com.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article