FiraTàrrega 2018 és a punt d'aixecar el teló

Crònica Local

Els operaris ultimaven ahir el muntatge de l'estructura vertical de 9 metres per a l'obra inaugural
Els operaris ultimaven ahir el muntatge de l'estructura vertical de 9 metres per a l'obra inaugural | Xavier Santesmasses

FiraTàrrega 2018 arrenca avui amb la intenció de rellegir l'espai públic. Per fer-ho copta amb una programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils: una oferta per a tot tipus de públics i edats, on es presentaran 50 espectacles nacionals i internacionals, 12 dels quals han comptat amb el suport a la creació de FiraTàrrega. Durant els quatre dies de Fira, tindran lloc un total de 227 sessions, ubicades en 22 espais d'exhibició. Fins ahir la Fira comptava amb un 77,9% d'ocupació dels seus espectacles de pagament.

L'espectacle inaugural de FiraTàrrega 2018, La Tortue de Gauguin de La Compagnie Lucamoros és un espectacle de carrer interdisciplinari que combina la pintura en directe, el teatre d'ombres i la música escènica. Una peça que mostra el procés d'elaboració d'una obra gràcies a una dramatúrgia visual que té lloc en una estructura vertical de 9 metres, amb sis pintors, una actriu i música en viu. Un políptic de metall, un retaule contemporani que reivindica la màgia de la creació i la condició efímera de l'art que es podrà veure al parc de Sant Eloi.

Enguany hi ha 341 artistes acreditats: 180 procedents de Catalunya, 44 de la resta de l'Estat espanyol i 117 d'internacionals. Pel que fa a les xifres professionals, s'han acreditat 940 professionals de 554 entitats. Concretament, d’aquests inscrits 560 són catalans, 167 de la resta de l'Estat i 213 d’internacionals, aquests últims professionals provenen de 36 països dels cinc continents. En relació a les entitats 296 són catalanes, 102 de la resta de l’estat i 156 internacionals.

 

Primera jornada carregada de propostes

El primer dia de FiraTàrrega comptarà amb un total de 15 espectacles com, per exemple, la proposta que fan Toti Toronell i Pere Hosta (Slow Olou) amb Escargots on fusionen els seus universos creatius. Les Impuxibles presentaran el seu primer espectacle de carrer Painball on tres intèrprets i un piano de cua generen a partir d'un joc amb pilotes un espai sonor, un ritme, però també una manera de moure’s, una corporalitat i un univers propi. La companyia mexicana Pendiente Teatro y Eduardo Bernal estrenaran Sin Ítaca, un muntatge on s’aborden les problemàtiques que es generen a partir del trencament dels vincles entre una persona i el seu territori; ja sigui per la via del desplaçament forçat, la marginació social o la mort violenta. La identitat social, la identitat personal i la identitat real és el trinomi indissoluble que permet a l’individu esdevenir un ciutadà, una persona i un ésser viu. També s'estrenarà aquest dijous a FiraTàrrega Hija de Tigre, una peça de teatre documental i biogràfic de la companyia xilena La Laura Palmer.

Avui també comptarem amb els 'pop up' de pvisual i performer Diana Coca estrenarà Corporeïtats al límit, una performance on partint del seu cos -convertit en subjecte polític i resistent-, l’artista treballa generant situacions imprevistes que ens fan repensar com transitem els carrers. Planteja la seva relació amb el medi, fora d’espais artístics i sovint enmig d’una estètica del caos, ocupant l’espai urbà en termes d’alliberament, per transformar-lo i democratitzar-lo. Els visitants i la població de Tàrrega també es trobarà amb #Moneyforfree de John Fisherman, que mitjançant la provocació i la interpel·lació directa al públic, fa reflexionar sobre el sentit d’aquesta societat sotmesa al culte al diner. Un projecte d’investigació al voltant de la manipulació, la postveritat i la defensa de l’activisme enfront de la passivitat que estrena a FiraTàrrega 2018.

Finalitzaran la jornada les propostes musicals de Manero Sound Sylstem i Rebelmadiaq Sound System, que inauguraran les Nits Moritz de FiraTàrrega 2018.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article