Activitats divulgatives a Tàrrega en el marc de les 19s Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya

Crònica Local

Imatge de la visita guiada pel call de Tàrrega que es va fer ahir
Imatge de la visita guiada pel call de Tàrrega que es va fer ahir | Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega es va sumar ahir diumenge a la celebració de les 19s Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya. La capital de l’Urgell va oferir una visita guiada detallant el patrimoni jueu que s’ha preservat fins a l’actualitat. La sala permanent “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348”, dins el Museu Comarcal de l’Urgell, fou el punt d’inici de l’itinerari. Aquí s’exhibeixen nombrosos objectes i vestigis de la comunitat hebrea que residí a l’antiga vila medieval a més de significatives obres d'art de l’època. Tot seguit, la cinquantena de persones que van participar a la visita van recórrer diferents indrets del call, al nucli antic. El públic va tenir l’ocasió d’accedir a baixos i soterranis d’edificis que alberguen estructures de l’època medieval. Destaca, per exemple, el número 15 del carrer Estudi, immoble que actualment és de titularitat municipal.

Els tècnics del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega es van encarregar de la visita guiada, la qual es va completar amb la lectura de versos del poeta jueu targarí Moixé Natan a càrrec de l’escriptor Xavier García.

D’altra banda, el museu targarí també oferia una jornada de portes obertes a l’exposició “Tragèdia al Call - Tàrrega 1348” durant tot el dia, sense reserva prèvia. Totes aquestes activitats eren gratuïtes. Les Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya són una iniciativa de l’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu (AEPJ). Tàrrega, que s’hi sumava per primera vegada, és una de les set localitats catalanes que enguany hi participaven (les altres són Barcelona, Besalú, Castelló d’Empúries, Girona, Lleida i Vilajuïga).

 

Tàrrega, focus d’estudi del judaisme

Tàrrega fa així un altre pas endavant per posicionar-se com un dels focus d’estudi del judaisme a Europa. Els vestigis preservats a la sala “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” constitueixen un valuós testimoni de la vida dels jueus a l’Edat Mitjana. Els objectes exposats provenen en la seva majoria de la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes. El context museístic inclou escultures de gran valor com cinc dels dotze apòstols de l'antiga església romànico-gòtica o la creu de terme restaurada. Tàrrega també ha senyalitzat amb plafons informatius diferents punts del seu call jueu. Recentment, a més, s’ha publicat la novel·la “Una aventura al call de Tàrrega” de Gemma Peris i Maria Alba Minguell, la qual divulga de forma amena entre els joves el coneixement sobre el passat jueu de la localitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article