Fes salut: saboreja Tàrrega

Tàrrega des dels sentits

per Júlia Ramon

Firmes NT

Un gelat
Un gelat | Anna Ribes on Unsplash

A les terres de secà, l'estiu va fort. La sequera del riu Ondara no és l'única conseqüència: 17 milers de boques necessiten absorbir quelcom fred i refrescant, que al mínim contacte amb la primera glàndula salival desprengui una explosió tan glaçant com els floquets de triple menta. 
Aquest refrigeri és tan plaent que ens falta temps per dipositar-lo dins el nostre interior, on es protegeix de l'escalfor exterior, com si es tractés de l'avellana més buscada i desitjada: la que s'amaga dina el Ferrero Rocher. 

El mateix passa amb les Oreos que sorteja l'atzar en els gelats de la Jijonenca: demanar-te'n un d'oreo i que aquest inclogui la galeteta al capdamunt és com la cirereta que decora el pastís. 

Una estratègia per contraatacar aquesta calor sufocant? Submergir-nos dins el gel, a través d'una simple Coca-Cola ben freda fins al granissat més extrem; aquest, però, no apareix mai a la carta, és una peculiar alternativa que "només té gust de gel".

Inevitablement, no hi ha res ni ningú que pugui fer front als trenta i llargs graus que cauen enmig de la solana: la carn, animal o humana, es rosteix; l'aigua s'evapora i s'esfuma, les plantes s'assequen i moren, la cervesa s'escalfa i no val res, els cotxes assoleixen temperatures asfixiants. 

L'únic que ens fa reviure a la gent de Ponent després d'un Bany Maria de 12 hores és la Marinada. Mentre no arriba, però, ens ho haurem de menjar amb patates al caliu i nosaltres serem els pollastres a l'ast que les complementen. No obstant, també podem optar per d'altres plats més light; la moda que s'imposa cada estiu: Coca-Cola light, formatge light, sucre light, llet condensada light... 

De fet, Tàrrega és com una gran amanida: així com sobre un mateix plat base s'hi complementen múltiples ingredients de diferents orígens (tomàquets de Montserrat, poma de Lleida, ceba de Figueres; formatge de cabra de Fuerteventura...), dins una mateixa ciutat també s'hi agermanen diferents punts alimentaris molt diferents entre ells: sushi japonès, pasta italiana, ànec de Pequín, caragols lleidatans... Aquí sí que s'hi cou una dieta ben variada!
Tanmateix, l'estiu és un plat fort que es repeteix durant mesos després d'haver-nos-el acabat. Cada dos per tres se'ns revenen tot de bafarades d'aquests càlids tres plats que es conclouen amb un cafè agredolç: mentre encara hi ha el got mig ple, en gaudim cada gota; cada vegada més ràpid. Una vegada acabat, no sabem si ha estat, sens dubte, el millor trimestre de tots o bé haurem de millorar-lo de cara a la propera. 

Ens estem engolint l'estiu. Amb un sol cop de coll. Tan ràpid com es fon un terròs de gel enmig de la solana. Tan ràpid com comencen a caure gotes del clatell cap a baix. Tan ràpid com es submergeix el sucre, ja ben morè, dins el mojito. Queda poc perquè la tornada a la rutina faci baixar la temperatura en picat i nosaltres cada vegada "estarem més negres"; aquesta vegada, la cremada no serà superficial, sinó interna però perfectament exterioritzada. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article