Càpsula 49. Computació urbana

Càpsules de TIC

per Ramon Oromí

Firmes NT

Càpsula 49. Computació urbana
Càpsula 49. Computació urbana

Atenc la invitació de col·laborar a una nova edició especial del setmanari per la FiraTàrrega amb il·lusió. L'any passat ja confessava la meua apassionada adhesió (recupera la 'Nova Tàrrega' número 3.685) a la reivindicació que fan dels valors que es poden generar com ara la col·lectivitat, la diversitat, la convivència, el diàleg, la celebració i la festa, la creativitat i l'art... i la meua participació en alguns experiments comunitaris com Deriva Mussol i urGENTestimar que reconec que em van remoure profundament.

Per això, aprofitant que l'eix de la Fira d'enguany ens anima a revitalitzar els carrers i les places, vull proposar-te una mirada als canvis urbans que s'han produït en la seua pell digital. Això és la urban computing o IU.

Amb la democratització de les tecnologies sense fil, els dispositius mòbils i les xarxes socials, les TIC han sortit de les cases i de l'espai privat, passant a ocupar l'espai urbà. L'aparició de les ciutats intel·ligents (Smart Cities) explora nous models de societat, buscant una millora substancial dels seus sistemes de mobilitat, accessibilitat, sostenibilitat, comunicació, economia social, participació i la govern...

Però perquè això sigui possible, abans cal transformar la manera com la ciutadania opera, intervé, interactua amb el seu hàbitat. Les ciutadanes intel·ligents (Smart Citiziens) actuen proactivament, són les que han de fer ciutat, millorant així la seua qualitat de vida, veient reforçades les seues capacitats socials i tècniques, a la vegada es promou la innovació social i l'evolució de les fonts la informació i el coneixement, basada en estàndards i de codi obert.
A continuació, et convido a descobrir algunes experiències que fan passes concretes cap a aquesta realitat, que a priori pot semblar utòpica.

  • Goteo és una plataforma de micromecenatge cívic i de col·laboració a iniciatives ciutadanes, projectes socials, culturals, tecnològics i educatius.
  • Air Quality Egg és un giny que en mans de la ciutadania facilita la recollida i compartició d'informació i el seguiment dels nivells de contaminació de l'aire.
  • Waze és una aplicació mòbil de navegació GPS que s'enriqueix amb la informació d'incidències del trànsit en temps real, facilitada per la seua comunitat de milions d'usuàries.
  • Ciclogreen una app que incentiva i premia l'ús de la bicicleta com a mitja de transport sostenible.
  • Be My Eyes és una aplicació mòbil que connecta persones cegues i de visió reduïda amb persones voluntàries d'arreu del món per tal d'assistir-les virtualment a través de la videotrucada.
  • Haces Falta és una aplicació web i mòbil que connecta persones que desitgen fer experiència de voluntariat –incloent-hi el virtual– i les organitzacions que necessiten ajuda per dur a terme els seus projectes.
  • TheSocialCoin és una plataforma que a través monedes socials promou l'inici de cadenes d'accions desinteressades, facilitant-ne el seguiment i l'impacte.
  • Repara anima la ciutadania a comunicar les incidències que es troba a la via pública, a través del seu telèfon intel·ligent.

El temps ens dirà si tot aquest fenomen suposa realment una revolució social o només es queda en una moda benintencionada més. Jo ho deixo aquí, per ara. Bon camí cap a la fira. Ens retrobem la quinzena que ve. Recorda que pots recuperar, comentar i aprofundir en les temàtiques tractades en cadascuna de les càpsules al bloc capsulesdetic.wordpress.com

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article