El Centre Cultural fa públics els guardonats enguany amb els Premis Culturàlia

Premis Culturàlia 2015 per al poeta Joan Margarit, el Mag Lari, mossèn Josep Camprubí, els Amics de Tàrrega-Blaye i la Fundació Jaume Perelló

Crònica Local

Acte de presentació dels guardonats amb els Premis Culturàlia 2015
Acte de presentació dels guardonats amb els Premis Culturàlia 2015 | Ajuntament de Tàrrega
El Centre Cultural de Tàrrega concedirà enguany els seus Premis Culturàlia, distincions al mèrit social i cultural, al poeta Joan Margarit, l’il·lusionista Mag Lari, mossèn Josep Camprubí, els Amics de Tàrrega-Blaye i la Fundació Jaume Perelló de Bellpuig. Els guardons, que aquest 2015 assoleixen la 18a edició, es lliuraran el dissabte 21 de novembre, a 3/4 de 9 del vespre, al Teatre Ateneu de Tàrrega. Coorganitzats amb la Regidoria de Cultura, els Premis Culturàlia volen consolidar la nova etapa endegada l’any passat, quan la gala de lliurament es traslladà al Teatre Ateneu estrenant un format més dinàmic i amè. Així mateix, a l’igual que en l’anterior edició, serà un acte públic obert a tota la ciutadania i amb entrada gratuïta. 

La gala inclourà actuacions musicals d’agrupacions targarines. També es mantindrà el lunch posterior si bé amb accés de pagament. El jurat dels premis Culturàlia el formen representants del Centre Cultural de Tàrrega, l’Ajuntament de Tàrrega, el Consell Comarcal de l’Urgell i la Cambra de Comerç de Tàrrega. La figura del guardó és realitzada en bronze per l’artista de forja targarí Josep Castellana. De 30 centímetres d’alçada, el disseny plasma una jove en un moment de repòs mentre llegeix un llibre. També per segon any consecutiu, els Premis Culturàlia compten amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat.

Premi intercomarcal al poeta Joan Margarit
El poeta segarrenc Joan Margarit i Consarnau (Sanaüja, 1938) inicia la seva carrera literària a partir del 1963 escrivint en castellà. Des del 1980 conrea la seva obra poètica en català. L’any 2008 fou guardonat amb el Premi Nacional de Literatura concedit per la Generalitat de Catalunya per la seva obra Casa de Misericòrdia. Aquell mateix any, per aquest poemari, obté el Premi Nacional de Poesia atorgat pel Ministeri de Cultura de l’Estat. El 2010 Margarit fou l'encarregat de pronunciar el pregó de la festa major de Barcelona, on parlà de les relacions entre Catalunya i Espanya tot exposant que havia arribat l'hora de "renunciar al tipus d'unió que fa segles va convenir a les dues parts" i cridà a respectar la independència catalana. Amb constants reedicions i traduccions de la seva obra, Joan Margarit és un dels poetes catalans més populars i llegits del panorama literari català.

Premi a l’artista a l’il·lusionista Mag lari
Josep Maria Lari (Barcelona, 1973), conegut artísticament com Mag Lari, és un dels il·lusionistes més populars del país. Va iniciar-se a la màgia professional l’any 1994 arran del seu debut al Llantiol de Barcelona. L’any 1995 aconsegueix el 1r Premi Nacional de Màgia Còmica, que el porta a actuar a França, Suïssa, Portugal i Japó. Posteriorment, el 2002, guanya el premi al millor espectacle de sala de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega amb Estrelles de la Màgia. Ha estat guardonat també amb el Premi ARC a les arts escèniques i dos Premis Butaca per 'Secrets' i 'Splenda'. Al llarg de gairebé 25 anys de treball artístic, ha consolidat una nova manera de fer màgia on la presentació és l’element clau. El Mag Lari es considera un targarí d’adopció ja que guarda una vinculació molt estreta amb la ciutat, a més de tenir-hi una residència i un centre logístic d’espectacles.

Premi a la persona a mossèn Josep Camprubí
Mossèn Josep Camprubí i Busquets (Gironella, 1940) ha celebrat aquest any 2015 el 50è aniversari de la seva ordenació com a sacerdot. Ha destacat per la seva implicació i ajuda als més necessitats. Recentment nomenat fill predilecte de la veïna població de Vilagrassa, de la qual n'és el rector, Mossèn Josep Camprubí té estrets lligams amb la comunitat senegalesa de l'Urgell, amb qui col·labora de forma habitual. Amb els anys transcorreguts a la Parròquia de Tàrrega, ha esdevingut un clergue molt estimat pels targarins i targarines.

Premi a l’entitat als Amics de Tàrrega – Blaye
L'Agrupació d'Amics Tàrrega - Blaye va néixer l'any 1985 amb la proclamació oficial de l'agermanament entre la capital de l’Urgell i la vila francesa de la Gironda. És una associació social i cultural que estreny els contactes entre la ciutadania d’ambdues localitats. Els primers intercanvis es produïren a nivell personal, quan grups de joves anaven a casa de famílies de Blaye alhora que joves de Blaye venien a Tàrrega. El lligam s’ha forjat amb molta força durant aquests 30 anys i han estat nombrosos els intercanvis culturals, artístics, estudiantils i professionals. Fruit d’això han actuat a Blaye les entitats targarines Esbart Albada, Dimonis de BAT, La Fal·lera Gegantera... a més d'exposar-hi artistes com Antonioti o Francesc Rufes.

Premi comarcal a la Fundació Jaume Perelló de Bellpuig
La Fundació Jaume Perelló de Bellpuig es va crear l’any 1996 i fou presidida pel mateix artista fins al seu traspàs el passat febrer. Actualment és regida per un Patronat i espera instal·lar-se de manera definitiva al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig. Cada any convoca el Premi Internacional de Belles Arts Sant Jordi dels Països Catalans, que al 2016 arribarà a la seva onzena edició i es dedica alternativament a la pintura i l’escultura. La fundació és un reconeixement a l’extensa i prolífica obra de l’artista Jaume Perelló i Miró, fill natural de Torrefarrera i adoptiu de Bellpuig, on tenia la seva residència.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article