"L'espai públic és on passem del jo al nosaltres, on les coses canvien i es transformen"

Ho assegura el filòsof Xavier Antich durant la conversa amb Àngels Margarit, que va obrir FiraTàrrega

Crònica Local

Imatge de l'espectacle 'Finale' de delRevés
Imatge de l'espectacle 'Finale' de delRevés | Núria Boleda

La conversa inaugural de FiraTàrrega 2019 a càrrec del filòsof Xavier Antich i Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors, amb la moderació de Judit Carrera (CCCB) fou tota una declaració d'intencions de la nova directora artística del certamen, Anna Giribet. Un debat d’obertura sobre els usos socials i artístics de l’espai públic. Per conversar sobre la seva capacitat per acollir la creació artística, el qüestionament de la realitat, el debat social i la transformació. Durant la conversa, Antich va assegurar que "l'espai públic és on passem del jo al nosaltres, dóna veu a la diferència i és on les coses canvien i es transformen". Mentre que Margarit va comparar l'espai públic amb la dansa, ja que ambdós tenen un "immens poder narratiu".

Abans de la conversa va tenir lloc la inauguració institucional de la Fira amb la presència de Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; Fernando Cerón, subdirector general de Teatro del Ministerio de Cultura, Educación y Deporte; Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida i Anna Giribet, directora artística FiraTàrrega, que va demanar "sembrar cultura" en aquesta nova etapa.

Després de la conversa inaugural propostes com "Finale" de Delrevés dansa vertical a la plaça Major just després de la conversa d'obertura, "Dioptries" de Toti Toronell, "Suite TOC núm 6" de Les Impuxibles, "Teia" de Júlia Farrero i "C'est pas là, c'est par là" de Galmae.

Segona jornada

Avui divendres tindrà lloc la segona jornada de FiraTàrrega 2019 amb 57 sessions d'espectacles que omplen Tàrrega de programació des de les 10 del matí fins a la 1 de la matinada.

FiraTàrrega és carrer i entre les propostes que es podran veure, destaca l'estrena de 1+1+1 amb Bérbué, Laliberté & Roland, un exemple de la col·laboració entre Montréal Complètement Cirque Festival i FiraTàrrega que acompanyen i avalen el treball d'aquests tres actors formats a l’École Nationale de Cirque de Montréal, sota la mirada externa del director i dramaturg Ricard Soler Mallol. "1+1+1" és una de les creacions que s'han gestat a través del programa Suport a la Creació de FiraTàrrega com també ho és Livalone de Fundación Agrupación Colectiva,que a través de l'humor fa un repàs minuciós i sarcàstic dels usos i costums, drets i necessitats de la societat contemporània. La companyia Sound de Secà omplirà els carrers de Tàrrega de música, ritme i moviment amb Possê. També es podrà veure en estrena La Llista de Quim Bigas a la Figuerosa.

El parc de Sant Eloi acollirà la proposta de Iribarren & De la Riva amb Paseo Urbano: Tàrrega que a través del so, la dansa i l'acció de passejar permet (re)descobrir la ciutat i els seus espais, des d'una mirada poètica i contemporània. La companyia basca compartirà espai amb la proposta del clown Toti Toronell (Dioptries) i també amb la Compagnie Nº8 i el seu Garden Party. El parc de Sant Eloi també es podrà veure a la ballarina Roser López Espinosa que porta a Tàrrega Hand to hand un "Llac dels Cignes" singular en forma de combat de judo, la dansa s'apropa a les arts marcials i juga amb les seves tàctiques i cadència; i una de les propostes més poètiques d'aquesta fira com és C’est pas là, c’est par là de Galmae.

Avui arribaran a Tàrrega entre d'altres, la companyia Bucraá Circus amb El Gran Final a la plaça major, Give me a protein de Kernel Dance Theatre, La lluna en un pot de La petita Malumaluga, CALMA! de Guillem Albà o Horzmuga amb Bidaia.

Activitat professional

El divendres és el dia més intens d'activitats professionals, destaquen els "pitchings" i els "speedmeetings" que prioritzen el contacte actiu entre creadors i productors amb la finalitat que els projectes artístics arribin al mercat. Tindran lloc fins a un total de 6 sessions de "pitching" i seran una de les activitats principals en aquesta reformulació de l'espai professional de FiraTàrrega que busca passar del model passiu dels estands expositius a un model més proactiu en què els projectes artístics convoquen els professionals per explicar-se amb l'objectiu de trobar socis que es vulguin implicar en la producció o destinataris que puguin obrir nous mercats.

Les sessions de "pitching" es tematitzaran segons l'objectiu que té cada companyia: coproducció internacional, circuit internacional, coproducció Espanya - Amèrica Llatina, circuit Espanya - Amèrica Llatina o bé circuit i coproducció Catalunya. Seguint el marc de FiraTàrrega, aquestes propostes són projectes de carrer i per a espais no convencionals, de petit i mig format i de diferents disciplines.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article