Benjamí Tous: "Amb els llits desfets que pinto hi ha una relació biogràfica"

L'artista targarí exposa al Museu Juan Barjola de Gijón

Crònica Local

Espai on s'anuncia l'exposició que Tous ofereix en aquest museu de Gijón
Espai on s'anuncia l'exposició que Tous ofereix en aquest museu de Gijón

Els targarins que vagin de vacances a Astúries i vulguin aprofitar per visitar una exposició estan de sort, ja que l'artista localBenjamí Tous, autor del conegut Eloi, exposa al Museu Juan Barjola de Gijón fins al 25 d'agost. La mostra, que duu per títol "Paisajes de ensueño: las camas desechas de Benjamí Tous", és "una celebració dels llençols desfets en les quals aquests mobles de descans i plaer, espais de frontera per a la retrobada amb nosaltres mateixos, en realitat ens expliquen fragments d'una vida", segons va explicar l'artista en una entrevista publicada al diari La Nueva España.

Segons assegurava Tous en aquesta entrevista que signa el periodista J. L. Argüelles, "amb tots aquests llits que vaig pintant hi ha una clara relació biogràfica". En aquesta mostra, on hi trobareu una quinzena d'olis, hi ha pintats uns quants llits de Gijón (ciutat on passa moltes temporades l'artista targarí, col·laborador de Nova Tàrrega des de fa dècades): "diversos del barri de Cimavilla, però també del carrer Begoña". "Els llits diuen sempre més del que sembla", assegura Tous. Alhora recorda que va pintar el seu primer llit l'any 1983 i ja era un llit desfet.

La comissaria d'aquesta mostra, Natalia Alonso Arduengo, recorda una oportuna cita del desaparegut escriptor Vicente Verdú, que també era pintor i un bon analista d'objectes quotidians: "Sabent pintar cal pintar llençols en alguna ocasió". Per a la també crítica, aquests llits de Benjamí Tous tenen més de Le lit défait de Delacroix, que del més conegut dormitori arlesià de Van Gogh.

"No vull ser modern", subratlla Tous, que es veu en la rama de la genealogia de l'admiració que passa per Mantegna, Rubens o Tiziano. "M'agradaria trobar un punt intermig entre el realisme i l'abstracció", explica abans de confessar el seu amor al color, a les composicions de Kandisnky o Paul Klee. "Estic molt lluny de Miró però sempre m'han obsessionat els seus colors", assevera tot convidant-nos a visitar la seva mostra, oberta fins al 25 d'agost.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article